piletina-na-venecijanskiPotrebno je:
150 g mesnate slanine, 3 kašike maslinovog ulja, 35 g oraha, pile od oko 1,5 kg (isečeno na komade), 40 g brašna, 3 manje glavice luka, 2 čena belog luka, 0,5 dl vinskog sirćeta, 40 g suvog grožđa, 1 dl suvog belog vina, 1,5 dl pilećeg bujona iz kocke, nekoliko zrna karanfilića, prstohvat muskatnog oraščića u prahu, pola veze peršuna, grančica ruzmarina, so i biber.

Priprema:
U većem tiganju, na malo vrelog ulja propržite slaninu isečenu na kockice, pa je izvadite iz ulja kada postane hrskava i stavite na upijajući papir. U masnoći koju je slanina pustila dva-tri minuta pržite orahe, pa ih izvadite iz tiganja. Komade piletine uvaljajte u brašno i propržite ih u istoj masnoći da porumene sa svih strana, pa ređajte na upijajući papir. Dodajte preostalo ulje i kratko ispržite iseckani crni i beli luk. Posolite, pobiberite, dodajte sirće i kuvajte dva-tri minuta, pa u tiganj vratite komade piletine, prženu slaninu i orahe. Dodajte suvo grožđe, vino i ranije pripremljen pileći bujon iz kocke. Dodajte začine, iseckani peršun i grančicu ruzmarina i kuvajte 15 minuta, zatim izvadite ruzmarin, smanjite temperaturu, poklopite i dinstajte 45 minuta.

OSTAVI KOMENTAR