Jedan od najlepših i najosvežavajućih letnjih recepata jeste onaj za caciki – grčku salatu. Veoma je poznata u našim krajevima, kao obična salata od krastavca i jogurta, rado konzumirana u letnjim danima.
Evo recepta za original – jedina razlika je u tome što je krastavac veoma sitno isečen. AKo vi više volite sa krupnijim komadima, slobodno napravite ovu salatu prema svom ukusu.
Potrebno vam je:
1 dugačak krastavac
1 supena kašika soli
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 kašičica maslinovog ulja
500 grama grčkog jogurta, ili gustog kiselog mleka
1 kašika limunovog soka
1 kašika fino iseckane mente ili mirođije (prema ukusu)
Oljuštite krastavac i iseckajte ga na sitne komadiće (ili kako već volite) i pomešajte sa solju. Najbolje je to uraditi jedan sat pre dodavanja ostalih sastojaka, kako bi so izvukla sav višak vode iz krastavca. Ostavite u đevđiru kako bi se voda iscedila.
Dobro umešajte jogurt, maslinovo ulje i beli luk u glatku masu pre nego što ćete dodati krastavac. Dodajte limunov sok, mirođiju ili mentu i dosolite prema ukusu. Neki stavljaju i malo aleve paprike na površinu kao dekoraciju. Ostavite u frižideru do služenja i uživajte!