POTREBNO JE:
1 očišćeno pile (oko 1,3 kg), 6 grančica ruzmarina, 3 kašike ulja, so, biber, 1 čaša (370 ml) krupnog belog pasulja, 100 g sitnog čeri paradajza, 2 male tikvice (oko 300 g), 100 g sitnog crnog luka
krupna morska so
PRIPREMA:
Pileće kosti sa unutrašnje strane (ne i meso) raseći po dužini duž kičme. Meso oprati i osušiti. Grudnu kost zaseći toliko da pile može da se rasklopi i ravno položi na pleh.
Sitno iseckati listiće ruzmarina i polovinu pomešati sa jednom kašikom ulja. Na batacima i grudima kožu malo odvojiti od mesa i ispod nje premazati meso uljem sa ruzmarinom. Pile posoliti i pobiberiti, staviti na podmazan pleh od rerne i peći na oko 200 stepeni, oko jedan sat.
Skuvani pasulj ocediti kroz cediljku. Polovinu količine paradajza iseći na polovine. Tikvice iseći na sedam delova, a glavice luka, u zavisnosti od veličine, prepoloviti ili iseći na kriške. Oko 20 minuta pre kraja pečenja u pleh sa piletom dodati povrće. Odozgo posuti ostatkom iseckanog ruzmarina i začiniti krupnom morskom solju. Preliti sa dve kašike ulja.