Francusko ljuto pileUkus pilećeg mesa je toliko prepoznatljiv da vam se nekada ni ne priprema. Uz začine i prelive ovo meso postaje sočan zalogar. Pokušajte i vi da je pripremite.

POTREBNO JE:

6 kašika maslinovog ulja, 1 kašika slatke aleve paprike, so, malo šećera, 6 crvenih ljutih papričica, 1 očišćeno pile (1,25 kg), 2 lovorova lista, 750 g krompira, 500 ml maslinovog ulja za prženje

PRIPREMA:

Maslinovo ulje umutiti sa paprikom, 1 kašičicom soli i šećerom. Dve ljute papričice preseći po dužini i očistiti od semenki. Sitno ih iseckati i dodati u marinadu. Pile raseći na osam delova.
Komade pileta oprati i osušiti. Svaki deo sa svih strana ravnomerno premazati uljem sa ljutom paprikom i staviti u veliki pekač ili vatrostalnu posudu. Ostatak ljutih papričica i lovorovog lista rasporediti po pekaču.

Peći 40-45 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Tokom pečenja piletinu s vremena na vreme premazivati ostatkom ulja sa ljutom papričicom.
Krompir oljuštiti i iseći na deblje kolutove (oko 5 mm). Zagrejati maslinovo ulje i u njemu pržiti krompir u porcijama 4-5 minuta dok ne porumeni. Izvaditi iz ulja i ostaviti da se ocedi na papirnom ubrusu. Krompir posoliti i servirati sa piletom. Uz ovo jelo dobro ide salata od paradajza.

OSTAVI KOMENTAR