vinska kultura u austrijiVinska kultura znači puno više od pukog ispijanja vina: posjetite vinarije, vinske podrume, doživljajne svjetove i vinske seminare kako biste i teoretski i praktično doživjeli pravu istinu o vinu.
vinogradi u WachauuVinogradi u Beču, NussdorfUlica Kellergasse u Weinviertelu ? Robert Herbst
vinogradi u WachauuVinogradi u Beču, NussdorfVjetrenjača u Weinviertelu ? ÖWM Weinkomitee Weinviertel / Haiden BaumannUlica Kellergasse u Weinviertelu
 

U protekla dva desetljeća vino iz Austrije se kontinuirano razvijalo i stjecalo sve bolju kvalitetu. Rezultat toga je da je austrijsko vino, bilo da se radi o donjoaustrijskom zelenom veltlincu, štajerskom sauvignon blancu ili frankovki iz središnjeg Gradišća, čak i u Tokiju ili New Yorku postalo pravi skriveni dragulj. Onaj tko provodi odmor u Austriji ima priliku još se bliže upoznati s vinom. A kao i uvijek mnogi putevi vode tom cilju.

 

Posjet vinarima

Najugodniji, ali zasigurno ne i najdosadniji način je posjeta vinarima. Austrijske vinarije gotovo su uvijek obiteljska gospodarstva koja se i optički izdvajaju svojom velikom hrabrošću za modernu arhitekturu. Bilo na samom jugu Štajerske ili u malim gradišćanskim selima: Ono što vinari ondje proizvedu u svakom je slučaju vrijedno posjete. Naravno da su u novim (i starim) vinskim podrumima i degustacijskim dvoranama gostima vrata širom otvorena. Uz prethodnu najavu često i sami vinari vode goste u obilazak proizvodnih pogona i podruma. Degustacija vina po završetku obilaska se podrazumijeva.

Mali i veliki vinski podrumi

Oni koje običan vinski podrum neće zadovoljiti će pronaći raj za sebe u vinskim regijama Austrije: na vođene obilaske pozivaju kako podrumske ulice u Donjoj Austriji, kojima zainteresirani mogu prolaziti od jednog podruma do drugog i usput degustirati vina, tako i stoljećima stare, ogromne podrumske dvorane u dvorcima i opatijama. Podrum u opatiji Klosterneuburg sjeverno od Beča ? jedno od najstarijih i najvećih vinskih imanja Austrije ? je primjerice ukopan nevjerojatnih 36 metara duboko u zemlju. Podrum Retzer Erlebniskeller se pak prostire dužinom od 21 kilometra ispod sjevernog dijela grada Retza u regiji Weinviertel. A u štajerskom dvorcu Seggau ćete pronaći najstariji vinski podrum Europe: star 300 godina, dug 72 metra i visok osam i pol metara.

Neka vrsta zadružnog podruma

Područne vinoteke predstavljaju još jednu mogućnost za upoznavanje svih značajnih vinarija određene regije i stjecanje pregleda o mjesnim vinarima i vinskim sortama. Ondje u miru možete proučiti etikete, prikupiti informacije te naravno i degustirati. Primjerice u gradišćanskom Weinwerku u mjestu Neusiedl am See, u Vinatriju u Deutschkreuzu, u Vinskom stožeru u Retzu, Vinskom pogonu u Ehrenhausenu u Južnoj Štajerskoj ili Sveštajerskoj vinoteci koja se smjestila na idiličnim visinama iznad štajerskih brežuljaka u mjestu St. Anna am Aigen.

Vinski mikrokozmos

Stara vinska tradicija i moderna arhitektura ujedinjene su u vinskim doživljajnim svjetovima, koji su u međuvremenu u većem broju nastali na istoku Austrije. Loisium u donjoaustrijskom Langenloisu, Sandgrube 13 u Kremsu i Domäne Pöttelsdorf u Gradišću imaju zajednički cilj učiniti vino doživljajem za sva osjetila, a pritom još i prenijeti znanje. Raskošne predstave u Loisiumu ili Domäne Pöttelsdorfu dokazuju da austrijanci već jako dugo znaju kako se radi dobro vino.

Jedan poseban vinski doživljajni svijet stvoren je u Beču: Hotel Rathaus je od poda do stropa potpuno uređen u skladu s vinskim užitkom. Svaka od 39 soba višestruko nagrađivanog dizajnerskog hotela nalazi se pod okriljem jednog austrijskog vinara (i njegova vina u hladnjaku).

Razumjeti vino

Vino se može upoznati i na seminarima. Vinski seminari objedinjuju teoriju i praksu na ugodan način. Prije svega ih organizira vrlo ugledna Austrijska vinska akademija, ali i privatni instituti, vinoteke i restorani. U seminarima za početnike velika se pažnja pridaje degustaciji: boja, viskoznost, miris i naravno okus daju pouzdane informacije o starosti, zrelosti, tlu, podrijetlu, sorti i prije svega kvaliteti vina.

OSTAVI KOMENTAR