Osim po valceru, plavom Dunavu i Mocart, Austrija je poznata i po ukusnoj kuhinji. Malo je zemalja na svetu koje imaju raznovrsnu kuhinju kao ova alpska zemlja. Na takvu gastro sliku najviše je uticao splet istorijskih okolnosti, tačnije veliko pomeranje granica u vreme Austrijske carevine, pa se u tradicionalnoj kuhinji prepoznaju uticaji nemačkih, švajcarskih, mađarskih, turskih, slovenačkih, hrvatskih, francuskih, španskih, italijanskih, srpskih i jevrejskih jela.
Potrebno je:
750 g celera, veza peršuna, glavica crnog luka, 50 g maslaca ili kašika maslinovog ulja, 1 l pileće supe, 2 žumanceta, 125 ml slatke pavlake, 3 kašike belog vina, so, biber
Priprema:
Oljušten celer i drške listova isecite na rezance, a crni luk na kocke. Crni luk dinstajte na zagrejanom maslacu ili ulju, pa dodajte celer. Sve zajedno dinstajte osam minuta, dodajte seckani peršun i vruću supu. Kuvajte oko 35 minuta, pa izmiksujte štapnim mikserom i umešajte žumanca, pavlaku i belo vino. Na kraju posolite i pobiberite.