tofu-posna-proteinska-bombaOdličan način da izbegnete meso, a ne odreknete se proteina je da u tanjir stavite tofu, savetuju stručnjaci. Prilično mala kalorijska vrednost čini ga odličnom namirnicom u dijetama za mršavljenje. Takođe, pri konzumiranju sira od sojinog mleka organizam je potpuno bezbedan kad je reč o holesterolu.

Već vekovima, tofu je glavni sastojak ishrane u mnogim azijskim kulturama, ne bez razloga. Veruje se da potiče iz vremena kineske dinastije Han koja je vladala nešto duže od četiri veka počev od 206. godine pre naše ere.Sir od soje je važan izvor proteina, pa je često u kuhinjama onih koji žele da izbegavaju meso.Oko 240 grama tofua sadrži istu količinu proteina kao 90 grama mlevene govedine.Budući da u 100 grama ima samo sedamdesetak kalorija, često se preporučuje u dijetama za mršavljenje.Za kalcijum ne treba da brinete kada je tofu u kuhinji. Ukoliko želite da unesete količinu ovog važnog minerala koja odgovara onoj u šolji kravljeg mleka, dovoljno je da šolju ispunjenu veoma tvrdim tofuom ispraznite samo do pola.

Zahvaljujući izoflavonima, fitonutrijentima koji se nalaze u zrnima soje, neki od neprijatnih simptoma menopauze mogu postati deo prošlosti.Prilično je neutralnog ukusa. Međutim, porozna tekstura tofua omogućava da se razni ukusi lako apsorbuju i nadvladaju.Na tom polju mogućnosti su beskrajne, od mekših vrsta uronjenih u čokoladu, pa sve do maštovitih opcija veoma udaljenih od dezerta koje sadrže beli luk, bosiljak i limunov sok, na primer.Jelu ga možete dodati mrvljenog, gnječenog, seckanog na tanke listiće ili kockice, pečenog, dimljenog, prženog ili u obliku pirea…

OSTAVI KOMENTAR