kako-da-odolite-kalorijamaZaista želite da se lepo provedete na dočeku Nove godine, ali se istovremeno pitate kako da preživite eksploziju kalorija, kojoj ćete biti izloženi tokom te noći i svih neradnih prazničnih dana? Brinete se da ćete pokleknuti pred svim tim đakonijama, koje će vas mamiti sa trpeze? Ako zaista želite da se uzdržite od prejedanja, ali da se pritom ne lišite nijednog slasnog zalogaja, primenite nekoliko osnovnih pravila ponašanja i nećete se ugojiti.

Ukoliko ove godine vi pripremate prazničnu večeru za prijatelje, odbacite lošu naviku probanja jela tokom pripreme. Naime, na taj način i pre nego što uopšte sednete za sto, u proseku u organizam unosite od 300 do 400 kalorija! Zaboravite, dakle, na lizanje varjače ili mutilice, kada završite pripremu krema za tortu, ili na grickanje preostalih oraha ili kockica čokolade.

Pola sata pre odlaska na doček pojedite jedno kuvano jaje i mirno ćete dočekati večeru, bez žarke želje da se odmah bacite na razne kanapee, pite i druga predjela.

 

Uspešno ste pregrmeli primamljiva predjela, ali na red stižu pečenje i prilozi, pa sa zaprepašćenjem konstatujete da na svakom tanjiru ima previše hrane. Na vama je da uravnotežite porciju i da tanjir podelite na četiri jednaka dela. Na dva dela tanjira sipajte prilog od povrća, na jedan pečenje po izboru i na vašem tanjiru će još ostati mesta samo za kašiku pirinča ili pečenog krompira. Što se pečenja tiče, najbolje je da to bude ćureće jer uopšte nije masno.

Sa sosovima ili različitim prelivima takođe budite maksimalno oprezni jer su vrlo kalorični. Zato se zadovoljite kašikom omiljenog sosa.

Desert je ipak najveći izazov, pa se ograničite na samo jedan manji komad torte.

Budite, naravno, veoma umereni sa konzumiranjem alkohola. Najbolje je da tokom večere popijete najviše dve čaše vina i da Novoj godini nazdravite samo sa jednom čašom šampanjca. U međuvremenu pijte samo vodu, začinjenu s nekoliko kapi limunovog soka, ili desetak zrna nara, što će joj malo povećati pH vrednost i veoma će vam prijati, naročito posle obilnog prazničnog obroka. Na taj način ne samo da ćete konzumirati manje hrane nego ćete imati i bolje varenje i sutradan ćete se odlično osećati.

Naravno, nemojte sve vreme da sedite, naročito ne za stolom punim preostale hrane, jer ćete kad-tad tokom večeri ponovo poželeti da još malo štrpnete od ovoga ili onoga. Zato igrajte i oslobodite se svih tih kalorija!

OSTAVI KOMENTAR