mandarinaMandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.
Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine.Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva.Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice.Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripe.Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekolikih vrsta raka.Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom.Jedna mandarina sadrži 16 posto dnevne vitamina A te pet posto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline.  Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo.Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest posto preporučene dnevne količine kalija, potrebnog za ravnotežu razine tekućine u tijelu i reguliranje krvnog tlaka.Sadrži i 44 mg odnosno četiri posto dnevne vrijednosti kalcija, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju.


Idealna namirnica za vitku liniju

Vlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine, naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima.Sadržaj vlakna u jednoj mandarini je osam posto dnevne preporučene vrijednosti.Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg kolesterola u krvi.Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sustava, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osjet gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima.Mandarina se sastoji od 85 posto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i potaklo metabolizam.Uza sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorija i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.
Blagodati mandarine:
štiti od mnogih vrsta raka, sprečava starenje kože, pomaže u zacjeljivanju rana, jača imunitet, štiti od degenerativnih bolesti, pomaže u sprečavanju artritisa, ubrzava metabolizam, smanjuje apetit, pomaže u očuvanju vida
Mandarina u aromaterapiji

Eterično ulje mandarine dobiva se hladnim prešanjem sirove kore ovog voća. Ovo  ulje slatkastog mirisa koristi se na samo za osvježavanje prostora, nego i pomaže kod cijelog niza tegoba: smiruje napetost i tjeskobu, poboljšava rad jetre, primjenom na kožu suzbija razvoj akni, pomaže kod nesanice, olakšava simptome reume i artritisa, pomaže kod proljeva, zatvora i nadutost. Eterično ulje mandarine koristi se u losionima za čišćenje i toniziranje kože, tijekom trudnoće za sprečavanje strija te se dodaje u kupke za smirenje i opuštanje.Može se miješati s drugim uljima kao što su ulje klinčića, tamjana, lavande, muškatnog oraščića, cimeta i kadulje.
Primjena u kulinarstvu:

Mandarina je voće jakog i slatkastog mirisa. Možete ih zgnječiti i istisnuti sok, dodati u salate, kombinirati s povrćem i naravno, s desertom. Osobito se dobro nadopunjuje sa slatkim i kiselim umacima. Upotrijebite mandarinu kao dekoraciju na sladoledu s par kapi Grand Marniera ili umočite krišku mandarine u čokoladni fondue.
Kupovanje i čuvanje:

Mandarine su zimsko sezonsko voće, međutim zahvaljujući naprednim tehnikama čuvanja, u supermarketima ih se može naći skoro cijele godine. Sezona im traje od studenog do travnja, ovisno o mjestu uzgoja i vrsti. Uzgajaju se u sjevernoj Africi, uzduž Mediterana, u Kini, Brazilu, Japanu i Americi. Čuvajte ih na tamnom, hladnom mjestu, a najbolje u hladnjaku, što im produžuje rok trajanja do dva tjedna.Kupujte zdrave plodove, svijetlo narančaste kore, koji će vam u ruci biti teški i puni.

OSTAVI KOMENTAR