jelovnik-za-dobro-raspolozenjeDA LI ćete danas biti raspoloženi ili ne, u velikoj meri zavisi od namirnica koje ste stavili u tanjir. Naime, postoje materije koje brzo i lako mogu da prizovu ?dobre vibracije?, a jedina mana im je što se dejstvo prekida sa završetkom procesa varenja.

Međutim, ako u dužem periodu obratite pažnju na ishranu, i redovno uzimate namirnice koje mogu da poprave raspoloženje, stvoriće se određena rezerva korisnih materija. Da bi se postigao ovaj efekat, trebalo bi da budete istrajni u kreiranju ?raspoloženog? jelovnika barem 30 dana.

 

Složeni ugljeni hidrati kod onih koji pate od sezonske promene raspoloženja deluju kao antidepresivi – kaže naša sagovornica. – Osim ugljenih hidrata, raspoloženje popravlja i kofein. Ali sa omiljenim napitkom za dobro jutro ipak ne treba preterivati, jer velike količine mogu da poremete san i da izazovu uznemirenost. Pravu meru treba da otkrije svako za sebe jer je i podnošenje ove supstance individualno.

 

I folna kiselina (jedan od vitamina grupe B) je, takođe, preporučljiva za dobro raspoloženje. Nalazi se u zelenom lisnatom povrću, kao što su spanać i mahunarke. Nauka je potvrdila da ona deluje antidepresivno, a nedostatak folne kiseline izaziva pad hormona seratonina, koji je odgovoran za vedar duh.

Ishrana u ovom periodu treba da obiluje i selenom, koga ima u plodovima mora, mesu, semenu suncokreta, ovsenim pahuljicama, a ponajviše u brazilskom orahu – objašnjava Maja Astaloš. – Dovoljno je pojesti samo jedan brazilski orah dnevno da bi vam se vidno popravilo raspoloženje. Prava mera selena koja vraća osmeh na lice je i u 130 g suncokretovih semenki ili isto toliko tunjevine oceđene od ulja, 200 g školjki, 140 g kuvanih ostriga, 230 g suvih ovsenih mekinja ili 150 g pileće džigerice. Ipak, sa selenom ne treba preterivati, jer u neumerenim dozama može da bude toksičan.

Raspoloženje mogu da poprave i beli luk i čili začini. Istraživanja su pokazala da kapsaicin, onaj ljuti sastojak u čili papričici, može u mozgu da podstakne navalu endorfina i da stvori privremeno osećanje ushićenosti. Neki ljudi i vole da jedu ovaj ljuti začin upravo zbog prijatnog podizanja raspoloženja.

Na jelovniku koji obećava vedrije raspoloženje ne treba da izostanu ni omega tri masne kiseline, a najbolji biljni izvor su lanene semenke i laneno ulje. Jezgrasto voće, takođe, pomaže održavanju zdravog i uravnoteženog raspoloženja. Sirovi bademi, pistaći, orasi i pečeni pinjoli moćno utiču na funkcionisanje mozga i na raspoloženje. A čak i samo jedna šoljica zelenog čaja na dan obezbeđuje poboljšanje raspoloženja.

Dobro raspolože podstiču i sveže voće i povrće, koje može da se jede u neograničenim količinama. Osim što obiluje hranljivim sastojcima koji pomožu da se poboljša raspoloženje, deluje preventivno protiv raka, srčanih oboljenja i dijabetesa. I adaptogene biljke, u koje se ubrajaju žen-šen, ašvaganda, rodiola, pečurka kordiceps i mnoge druge, mogu da pomognu da nervni sistem bolje funkcioniše, a veruje se da mogu da smanje stres, poboljšaju raspoloženje i učine dan lepšim.

I KANTARION POMAŽE Poznato je i da neke biljke pomažu da se održi zdravlje psihe i dobro raspoloženje. Na primer, primećeno je da kantarion pomaže da se olakšaju simptomi depresije isto kao i lekovi protiv ove bolesti. Postoje čaj i ulje od kantariona, a ova biljka može da se uzima i u kombinaciji sa maslačkom, matičnjakom, majčinom dušicom, odoljenom (macinom travom) ili noćurkom. S obzirom na to da kantarion utiče na delotvornost lekova, ne treba ga uzimati zajedno sa pilulama za kontracepciju, lekovima protiv tumora i za lečenje side.

OSTAVI KOMENTAR