jujuba-datuljaJujuba je egzotično voće slatko ? kiselog ukusa. Poreklom je iz Kine. Braonkasti plodovi se beru krajem septembra i početkom oktobra. Najbolje ih je konzumirati na prazan stomak. Od njih se mogu praviti ukusne marmelade, sokovi ili likeri. Ako svaki dan konzumirate ovo voće, to je kao da ste  uzeli dnevnu multivitamin tabletu.
Nutritivna vrednost
Žižula (Ziziphus jujuba) idealna je namirnica za sve one koji žele da se hrane zdravo. Plod žižule ima veliku hranljivu vrednost. Ovo voće je značajan izvor vitamina B grupe ( B1, B2, B6), provitamina A,  kao i vitamina C i K. Žižula je bogata mineralima: gvožđem, magnezijumom, cinkom, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom, bakrom, manganom? Sadrži ugljene hidrate, belančevine, masti, kiseline i flavonoide.
Lekovita svojstva Jujube
Ovo jedinstveno voće jača imunološki sistem. Plod se koristi svež, a može i da se osuši. Žižula snižava krvni pritisak, reguliše probavu i pomaže u borbi protiv oboljenja disajnih organa. Suvi plodovi žižule ublažavaju bolove, poboljšavaju rad jetre i creva i povećavaju apetit. Takođe, blagotvorno deluju u slučaju depresije, štite od srčanih oboljenja i  kancera. Žižula je odličan lek za nervozu i protiv nesanice. Veoma je korisna u lečenju hroničnog umora. Zahvaljujući dragocenim sastojcima, žižula je sjajan borac protiv starenja. Osim ploda, lekovita svojstva poseduju i lišće i kora.

OSTAVI KOMENTAR