Kako da se hranimo zdravoOrganizujte se kada kupujete namirnice
Da li ste jedna od onih osoba koja u nabavku odlazi nepripremljena i trpa u kolica prvo što joj se nadje pod rukom? Ukoliko jeste, oprostite se od zdrave ishrane. Spisak namirnica je od izuzetnog značaja. Smislite šta želite da spremate od hrane tokom nedelje i na spisak stavite svaki sastojak koji vam je za to neophodan. Em što ćete kupovinu obaviti brže em nećete imati nagon da kupite bilo šta što se ne uklapa u vaš program zdrave ishrane.

Planirajte svoje obroke unapred
Za mnoge ljude planiranje sedmice izgleda kao nemoguća misija ali u tome upravo leži ključ zdrave ishrane i dijete. Pažljivo isplanirajte svoje obroke, budite obazrivi kada birate restoran u koji ćete ići kada ste van kuće. Nemojte dozvoliti da vas pokoleba to što možda niste dobar planer. Radite postepeno. Isplanirajte prvo tri obroka nedeljno, isprobajte jedan do dva nova recepta. To će vam pomoći da isprobate novu hranu, pobudite svoju kreativnost i razmišljate u pravcu zdrave ishrane. Jedan od načina je da u internet pretraživač unesete sastojke koje želite da jedete ili one koje imate u frižideru, ukucate na kraju reč ?recept? i vidite šta vam se nudi.

 

I brz doručak je bolji od nikakvog
Doručak je jako bitan i da bi ste ga svakodnevno jeli, morate ga uvrstiti u svoju jutarnju rutinu. Ponekad čovek prosto nema vremena da sedne i obilno doručkuje. Zato ćemo vam dati nekoliko saveta za brz doručak:
Frape sa proteinima poput onih iz koštunjavog voća, putera od semenki ili braon pirinča.
Mafini. Ispecite zdrave mafine unapred, zaledite ih i po potrebi izvadite jedan pred spavanje kako biste ujutru mogli da ga pojedete.
Povrće kuvano na pari i kuvano jaje.
Salata sa pečenim lešnicima, semenkama, pasuljem ili iseckanim kuvanim jajem je idealan doručak leti.
Musli sa iseckanim jabukama, orasima i semenkama od tikve.

Izbegnite milkšejk i slatkiš za doručak
Ako želite da započnete dan sa zdravim obrokom, izbegnite slatkiše i milkšejkove po radnjama. Masti i kalorije nemaju ništa zajedničko s dobrim doručkom. Ako pojedete nešto sa visokom koncentracijom šecera u sebi, ceo dan će vam se tražiti slatko.

Kada izađete sa društvom pazite šta jedete
Kada posle posla odete sa društvom na piće gde se predjelo i grickalice podrazumevaju, pazite koliko jedete. Najbolje je da jedete pre nego što pođete i da, kada ste tamo, samo jednom napunite tanjir. Nemojte uzeti sve što vam se ponudi, uvek pitajte šta je ono što ne znate i izbegnite stvari koje su prepune masnih sireva.

Kasna večera? Jedite supe ili ono što obično doručkujete
Stigli ste kući oko 22h uveče i još niste večerali. Kasna večera je uobičajena za ljude koji mnogo rade i ponekad se ne može izbeći. Šta treba da radite? Uvek imajte kod sebe neku užinu poput mešanog koštunjavog voća, muslija ili nečeg slično, da ne biste bili gladni kada dođete kući. Supe su najbolji izbor za kasnu večeru. Pored supe možete jesti i hranu koju obično koristite za doručak poput kajgane.

OSTAVI KOMENTAR