Dunja otvara apetitJesenje voće jarkožute boje, oporog ukusa i blagog mirisa, ima tvrd plod, zbog čega sveža dunja nije najpogodnija za direktno konzumiranje i ne može tako lako da se grize kao, na primer, jabuka.
Medjutim, naučnici ističu njeno bogatstvo taninom i pektinom, rastvorljivim vlaknima koja odlično deluju na sluzokožu organa za varenje.
Osim toga, dunja podstiče apetit, pročišćava jetru, reguliše crevne poremećaje a naročito je dobar lek protiv dijareje.
Plod dunje sadrži vitamine B1, B2, C, PP i provitamin A, magnezijum, fosfor, fluor, kalcijum, kalijum, gvožđe, cink, bakar, sumpor.
Njen naziv potiče od portugalske reči ?marmelo? po čemu je svoje ime dobila i marmelada koja se prvobitno pravila od dunje.
Upotrebljava se u proizvodnji džemova, pekmeza, sokova i kompota, dok je čaj od semenki dunje dobar lek protiv nesanice i lošeg zadaha.

OSTAVI KOMENTAR