Jutarnji obrokDORUČAK je najvažniji obrok, jer pokreće mozak, budi sve druge organe i daje energiju neophodnu za sve životne aktivnosti. Ali nije svejedno šta jedete za doručak.

Profesor dr Maja Nikolić, dijetolog Instituta za javno zdravlje u Nišu, kaže da pravilan doručak sadrži tri grupe namirnica: žitarice, koje sadrže neophodne ugljene hidrate, mleko i mlečne proizvode koji su izvor kalcijuma i voće koje obiluje važnim mineralima i vitaminima.
Najbolje vreme za doručak je između 9 i 10 časova, kada su organi za varenje najaktivniji, mada nećete mnogo pogrešiti i ako ovaj obrok pojedete ranije.

– Dokazano je da ljudi koji redovno doručkuju imaju bolji imunitet i manji rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, anemije, gojaznosti, bolesti zuba, osteoporoze, kao i bolesti organa za varenje. Ispitivanja su pokazala da su pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima češće navodili da su imali neodgovarajuće navike u ishrani – rekla je prof. Nikolić na skupu održanom u Privrednoj komori Beograda u organizaciji Evropskog velnes instituta.

 

Doručak treba da obezbedi trećinu ili četvrtinu ukupnih energetskih dnevnih potreba.
– Stručnjaci su došli i do podatka da sastav doručka utiče na zapreminu moždane mase i saznajne funkcije dece. Zato je izbor namirnica izuzetno važan. Složeni ugljeni hidrati koji su u bazi ove piramide, predstavljaju najvažniji energetski izvor i treba da čine 60 do 70 odsto svakog doručka (integralne žitarice). Značajni su i proteini kojih ima u jajima, mesu, mleku i proizvodima, mahunarkama.

Doručak treba da obezbedi i određenu količinu masti koje su neophodne za rad mozga. Za rast kostiju treba obezbediti i nešto više kalcijuma, koji mogu da obezbede dve-tri šolje mleka dnevno. Posle prve godine mleko se može zameniti jogurtom.
IDEALNO 1. musli i jogurt ili mleko sa komadima sušenog voća ili svežim voćem,
2. sutlijaš sa medom,
3. integralno pecivo i jogurt,
4. integralni hleb, tanak sloj putera ili margarina i kašika meda, mlečni napitak
5. integralni hleb, kriška posnog sira, jaje, mlečni napitak ili jogurt,
6. lagani slani sendvič sa mlekom ili jogurtom uz komad povrća

OSTAVI KOMENTAR