Visokog holesterola snizava crveni pirinacCrveni pirinač je rezultat dugog i složenog procesa fermentacije mešavine kuvanog pirinča, crvenog vina, prirodnog soka biljke koja je u narodu poznata kao srčika i vode.
Na kraju se ovoj mešavini dodaju još i čestice buđi, koje sadrže prirodan statin od kojih pirinač dobija karakterističnu crvenkastu nijansu.
Za razliku od veštačkih statina, koji se nalaze u većini lekova za snižavanje holesterola od kojih mnogi imaju i negativno dejstvo na organizam, posebno za srce i krvne sudove, prirodni statini iz crvenog pirinča nisu nimalo štetni.
To su pokazali i rezultati studije objavljeni u američkom stručnom časopisu „Žurnal o kardiologiji“.
U Kini od davnina koriste crveni fermentisani pirinač kao lek za mnoge zdravstvene probleme, ali sada i moderna zapadna medicina priznaje da ova namirnica snižava nivo holesterola u krvi.
Prema tim rezultatima, osobe koje su svakodnevno uzimale po 600 miligrama ekstrakta kvasca od crvenog pirinča za 45 odsto su ojačavale srčani mišić.
Osim borbe protiv visokog holesterola, crveni pirinač se preporučuje i osobama koje pate od zatvora, za prevenciju i lečenje. Kao moćan antioksidans crveni pirinač se savršeno slaže sa povrćem, bogatim izvorom celuloze, vitamina i minerala. Stoga vam preporučujemo ukusan obrok od crvenog pirinča i povrća.
Potrebno je: 200 g crvenog pirinča, 1 veća šargarepa, 1 glavica luka, 1 manja tikvica, 1 kašika maslinovog ulja, na vrh kašičice sušene ljute papričice i so.
Šargarepu i tikvicu isecite na kockice i na vrelom ulju propržite zajedno sa usitnjenim lukom, tako da povrće postane hrskavo. Na kraju posolite, promešajte i sklonite sa ringle. Pirinač posebno skuvajte u ključaloj slanoj vodi, vodite računa da se ne prekuva, ocedite i pomešajte sa povrćem. Dinstajte sve još tri, četiri minuta na jakoj temperaturi pa sklonite sa ringle.

OSTAVI KOMENTAR