paradajz-kao-hrana-i-lekParadajz, kao poznati čistač organizma i diuretik, zbog svojih lekovitih svojstava, jedno je od omiljenih vrsta povrća. Bogat beta karotenom, kalcijumom, vitaminima A, B, C, D i K, paradajz uspešno sprečava anemiju, kožne bolesti, bolesti srca i krvnih sudova, umor i iscrpljenost.
Salata sa paradajzom i krastavcem
Potrebno je:
2 šargarepe, 1 krastavac, 2 paradajza
1 kašičica soli
Priprema:
Oljuštiti paradajz i iseckati ga na sitne komadiće. Tako iseckani paradajz odložiti u tepsiju. Šargarepu oprati, oljuštiti posebnom ljuštilicom, kad se dobiju resice od šargarepe odložiti ih u drugu tepsijicu. To ponoviti i sa drugom šargarepom. Krastavac oprati i oljuštiti ga. Zatim ga nožem iseći na kolutiće. Te kolutove takođe odložiti u posebnu posudu. Paradajz staviti na sredinu tanjira. Resice šargarepe prosuti preko paradajza. Krastavac ređati oko paradajza. Na kraju sve to posolite.

OSTAVI KOMENTAR