crni i beli lukCrni luk ne treba držati u frižideru je gubi hranljive sastojke. Beli luk se lakše vari ako ga potopite u hladno mleko. Praziluk je najbolji sa šargarepom, jajima i sosom od paradajza
LUK je zdrav i ukusan začin, pa ne čudi što se stavlja u gotovo svako slano jelo. Ipak, nutricionisti posebno preporučuju da se konzumira zimi, jer efikasno podiže imunitet.

Crni luk ima pikantan ukus i idealan je za dinstanje. Potpuno bele i crvene glavice imaju staklastu strukturu zbog čega se preporučuju za pripremu salata više nego za kuvanje. Crni luk bi trebalo čuvati do 10 dana na hladnom mestu, ali ne u frižideru jer gubi hranljive sastojke. Ipak, neposredno pre sečenja stavite ga u frižider na nekoliko minuta i neće biti suza.

Beli luk većina osoba ne jede u svežem stanju jer se dugo vari i uzrokuje neprijatan dah. Kao začin je izuzetno popularan zbog jake arome. U hladnim danima trebalo bi ga jesti svežeg jer štiti od bolesti, snižava krvni pritisak, pomaže da se izbace otrovi iz organizma i smanjuje nivo holesterola. Lakše ćete ga svariti ako ga pre jela očistite i potopite nekoliko minuta u hladno mleko.

Praziluk ima prijatnu aromu, najčešće se priprema na pari ili prži na ulju, a u svežem stanju dodaje u salate. Posebno je ukusan u kombinaciji sa šargarepom, jajima i sosom od paradajza.

OSTAVI KOMENTAR