jela sa siromU svim krajevima sveta sir je nezaobilazna namirnica. Servira se kao predjelo, glavno jelo, salata, začin, čak i kao poslastica. Izuzetno je bogat izvor belančevina
Postoji više od 2.000 različitih vrsta sira, a najpoznatiji su francuski, italijanski, holandski, švajcarski… U svim krajevima sveta sir je nezaobilazna namirnica, može da bude mladi ili star, blag ili jake arome, dimljeni, buđavi, topljeni, tvrd kao kamen ili kremast, besprekorno gladak ili sa rupama, servira se kao predjelo, glavno jelo, salata, začin, čak i kao poslastica. Klasifikuje se prema vrsti i tipu mleka, ali i načinu proizvodnje. Na ukus sira utiče i kiselost mleka, zagrevanje na različitim temperaturama, rasa i ishrana životinje, zemljište i klima, a u procesu proizvodnje od presudnog značaja je količina enzima i soli, presovanje i sazrevanje. Da bi se obogatio ukus sira, dodaje mu se orah, lešnik, badem, smokve, paprika, masline, grožđe, beli luk, biber… Postoje i sirevi biljnog porekla, a najpoznatiji među njima je tofu, sir od soje.

Izuzetno je bogat izvor belančevina, amino-kiselina, sadrži i kalcijum, fosfor, cink, kalijum, natrijum i vitaminima A, D, E i B kompleksa. Pomaže u prevenciji osteoporoze, sprečava pojavu karijesa, normalizuje krvni pritisak i smanjuje rizik od raka debelog creva.

OSTAVI KOMENTAR