fermentisane-namirniceU današnje vreme oživljava se veliko interesovanje za fermentisanu hranu.Iz iskustva se odavno zna da ta vrsta hrane je lekovita.Redovno konzumiranje fermentisane hrane sanira neke poremećaje za varenje, doprinosi prevenciji srčanih oboljenja, artritisu, popravlja raspoloženje, oboljenja desni i dr.Današnji tempo života, način ishrane, stvari za ličnu higijenu, hemikalije, antibiotici uništavaju crevne bakterije koji nam pomažu da budemo zdravi.Ravnoteža crevne flore povoljno utiče na imunitet, to su fermentisane namirnice.Najpoznatije su: jogurt, kefir, sirevi razni mlečni namazi.Ipak to ne znači da su najzdraviji zbog ishrane krava (aflatoksin, u kukuruzu, nehigijena, lečenje antibioticima).Dobro je što postoje i druge fermentisane namirnice kao kiseli kupus, prokola, razne zimnice zatim bezkvasni hleb od kiselog testa.Razni proizvodi od soje, slani začini, vegetarijanska poslastica od fermentisane soje.Ipak postoji mogućnost da na neki način zdravo se hranimo.

OSTAVI KOMENTAR