topli-kakaoZa topli kakao napitak se odavno znalo.Smatra se lekovitim, snižava nivo hormona, stresa, ublažava bes i loše raspoloženje.U toplom kakaou je velika koncentracija antioksidansa mnogo je veća nego u crnom vinu ili u zelenom čaju.Šolja toplog kakaoa sadrži 611 mg.galne kiseline i 564 mg. flavonoida epikatehina.Galna kiselina se koristi u lečenju unutrašnjih krvarenja, albuminurije koji može da ukazuje na bolest bubrega i dijabetesa.Topli kakao utiče na bolju cirkulaciju i zdravlja srca s tim snižava krvni pritisak.To se zahvaljuje flavonoidima koji u organizmu preradjuju azotne okside.Flavonoidi iz toplog kakaoa sprečavaju stvaranja ugrušaka i zgrušavanja krvi, omogućuju organizmu bolje pamćenje usled bolje cirkulacije i dotok kiseonika do mozga.Ne treba da zaboravimo da kakao ima manje masti nego čokolada, pa punijim osobama više se preporučuje.Kod kupovine kakaoa treba obavezno pročitati deklaraciju jer često sadrži razne veštačke dodatke koji smanjuju blagodeti od kakaoa.

OSTAVI KOMENTAR