koje-namirnice se-neDržanje pojedinih namirnica u hladnjaku promene teksturu i ukus.Zato sledeće namirnice ne treba držati u hladnjaku.
-Hleb se drži na tacni, kutiji, korpi za tu svrhu.Jedino možete držati u hladnjaku ako ste napravili sendvič, s obzirom da može postati žilav i tvrd.
-Krompir niska temperatura razara skrob i zato menja svoj ukus, bez obzira na način spremanja.Voli tamno, provetreno i suvo mesto.
-Paradajz na niskoj temperaturi se omekša i loše utiče na teksturu.
-Citrusno voće ako stavite limun, limetu, narandžu u hladnjak kora će im postati gruba, tvrda manje sočna i ukusna.
-Med ima prirodan način konzervacije.Čuva se na neograničeno vreme.Ako stavite u hladnjak ubrzo će se uspostaviti kristalizacija šećera, med će postati gust i teško se vadi kašikom.
-Crni i beli luk se omekša u hladnjaku, može da se ubudja, brzo se kvari, ne pogoduje niska temperatura.
-Ulje postaje veoma gust pri niskoj temperaturi, naročito kokosovo i maslinovo ulje pa im treba dosta vremena da dobije prvobitnu strukturu.
-Kafa bilo da je u zrnu ili samlevena vrlo brzo pokupi ostale mirise iz hladnjaka.Izgubi svoju aromu, vlažnost i promeni originalan ukus.

-Lubenica-dinje na hladnoću iz hladnjaka gubi izvesnu količinu likopena, beta karotena, antioksidansa.Cela lubenica ili dinja se čuva na sobnoj temperaturi, dok isečena se umota u foliju i u poklopjenoj posudi stavlja se u hladnjak.
-Banane, kajsije, breskve, šljive, jabuke se čuvaju u drvenim gajbicama dok ne sazrevaju tako se najbolje sačuvaju hranljive sastojke.

OSTAVI KOMENTAR