kako-se bira-zrela-slatka lubenicaLubenice su, i kad im nije vreme, u modi. Samo je pitanje da li su pre leta dovoljno ukusne i koliko smo tada, kada su im cene visoke, spremni da ih platimo. Na radost ljubitelja ove zdrave poslastice, sezona im je počela, što znači da o ukusu i novcu ne moramo više da brinemo. Bar ne toliko. Jer, i u jeku leta, a pogotovo posle dugih kiša i poplava, nije svaka lubenica podjednako zrela i sočna.Zato, ne dajte da vas prodavci prevare, nego obratite pažnju kada birate ovo povrće. Postoje bar tri saveta koja mogu da vam pomognu.
Najpre je dobro “ošacujte”. Pravilo je da se iza tamnozelene boje krije slatka lubenica, a ako je još obeležena prirodnim “ožiljkom”, nema greške da bi trebalo da bude vaša. U prilog kvalitetu dolazi i “travnati” miris peteljke.

Drugi korak je da je podignete uvis i procenite težinu. S obzirom na to da 90 odsto lubenice čini voda, zrela bi morala da bude teška koliko je i velika. Ukoliko je previše lagana, znači da nije pokupila dovoljno vode i da nije ukusna i zdrava.
I na kraju, ne budite lenji da potražite stranu ovog slatkog povrća koja je ležala na zemlji. Ona će vam mnogo toga reći. Jer, ukoliko je njena površina bele ili svetlozelene boje, znajte da je prerano ubrana i nemojte da je kupite. Zrela lubenica ima “otisak” limun – žute boje, koja će posvedočiti da se dovoljno dugo “izležavala” na suncu. Nemojte da se dvoumite, nego je odmah kupite i rashladite se sočnom poslasticom, izuzetno bogatom vitaminima i mineralima.
ŠTA ZVUK KAŽE?
Iako prodavci govore da je suludo “kuckati” lubenicu, mnogi i dalje veruju da je najbolji način da se oceni njena zrelost – zvuk. Ako je kucnete, a ona proizvede dubok ton, znajte da je spremna za vas. Ukoliko je zvuk oštriji i kraći, pravilo kaže da je ubrana pre nego što je dovoljno sazrela.

OSTAVI KOMENTAR