bananJapanski nutricionista Hitoši Vatanabe predlaže onima koji žele da smršaju, da ujutru prvo pojedu bananu i popiju čašu čiste vode koja ima sobnu temperaturu. Kasnije možete da uobičajeno doručkujete, užinate, ručate i večerate, ali ako se opredelite za ovu dijetu, zabranjeno je konzumiranje alkohola, sladoleda i deserta posle večere. Najvažnije je da se uz svaki obrok popije čaša vode koja ima sobnu temperaturu, tvrdi ovaj stručnjak.

Iako je njegova dijeta za kratko vreme stekla ogromnu popularnost, nutricionisti širom sveta ističu da nije čudotvorna. Istina, banana i voda za doručak pomažu da se ubrza metabolizam, a takav obrok je i niskokaloričan. U zavisnosti od vrste, ovo voće sadrži od 72 do 135 kalorija, 10 do 20 grama šećera, svega dva do četiri grama celuloze, zbog čega se brzo javlja osećaj gladi. Protivnici Vatanabeove dijete tvrde da ni ideja da se za ručak, večeru ili užinu jede sve što poželite, nije dobar recept za gubljenje kilograma, a najviše mu zameraju što ne insistira na pojačanoj fizičkoj aktivnosti tokom posebnog režima ishrane.

Većina nutricionista stalno ističe da je mršavljenje moguće samo u kombinaciji sa angažovanjem mišića, kao i da mora da se strogo kontroliše unos kalorija i kombinuju namirnice kako bi masnoće brže sagorevale. Oni su preporučili poklonicima dijete japanskog stručnjaka da, umesto da pojedu bananu, pripreme ukusan i zdrav frape od ovog voća, koji ima svega 150 kalorija i 12 g proteina, a znatno duže drži osećaj sitosti. U blenderu ispasirajte bananu sa nekoliko kockica leda i šoljom jogurta.

OSTAVI KOMENTAR