mesne-preradjevineZdravlje je najdragocenija bogatstvo što čovek može zamisliti.Često zaboravljamo na tu drgocenost.Naročito kada je reč o ishrani, ne razmišljamo šta može da nam se dogodi ukoliko u nešto preterujemo.Stalnim konzumiranjem razne mesne preradjevine poput pršute, salame, kobasice, šunke, švargle, viršle, hurke itd.Na taj način možemo naše zdravlje da upropastimo.Mesne namirnice su prošle proces soljenja, zatim hemijsku obradu, i time se produžuje rok trajanja.Sadrže puno masnoće, soli, aditiva, holesterola, emulgatora, konzervansa, kalorija i dovodi do zadržavanja vode i nadutosti.Možete napraviti veću opasnost, ako jedete u vidu sendviča sa majonezom, kečapom, sirom i dobro se najedete pa morate odspavati, postanete lenji, tromi umesto da se bavite raznim fizičkim aktivnostima.Tako nastaje debljanje, težak hod, malaksalost.Konzumirate suviše soli što dovodi do slabljenje krvnih sudova.Zadržavanjem vode zbog nakupljene količine soli povećava se volumen krvi.Ako je veći volumen krvi, srce mora da šalje više krvi u arterije i time se opterećuje.Postoji opasnost što se tiče nitrita i nitrata u raznim mesnim preradjevinama.Nitriti smanjuju izlučivanje inzulina što će negativno uticati na procenat glukoze u krvi.Po raznim istraživanjima došli su do zaključka da medju onima  koji stalno konzumiraju mesne preradjevine veći je rizik od raka želuca.To ne bi značilo da mesne preradjevine ne treba jesti  samo umereno jednom nedeljno.

OSTAVI KOMENTAR