surutkaSURUTKA, koju su mnoge mlekare ranije smatrale otpadom, danas je u dijetoterapiji namirnica „broj jedan“. Preporučuju je i lekari i dijetetičari, jer ima lekovita svojstva, ali i moć da skida višak kilograma.
Ono što je čini izuzetno zdravom jesu, pre svega, belančevine. Belančevine u surutki imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je nezamenjiva kod osoba koje imaju smanjen apetit, pogotovo posle bolesti ili kod starih osoba.
Milka M. Raičević, dijetetičar nutricionista iz Doma zdravlja „Palilula“ i konsultant u Domu zdravlja „Jedro“, kaže da se pijenjem surutke pojačava imunitet i obezbeđuje unos proteina, da bi se vratila snaga bolesniku:
– Surutka podiže imunitet, zato je glavni sastojak sportskih i drugih formula za jačanje imuniteta, i hrana za bebe. Surutka je i pravi izvor proteina u ishrani trudnica, jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba u belančevinama.
 Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin (hormon zadovoljstva), eliminiše umor i grčeve u mišićima. Surutka sprečava osteoporozu kod starijih osoba, čisti krvne sudove od holesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regeneriše i čuva jetru.
– Proteini iz surutke direktno se prerađuju u mišićnom tkivu, omogućavajući brzi oporavak mišića posle treninga. Sve druge proteine, kao što je poznato, prerađuje jetra. Surutka sadrži i sve za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Ona je prirodni antiseptik, jer leči upalu grla i disajnih puteva.

Terapije surutkom poznate su u lečenju crevnih poremećaja (poput neredovne stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema sa cirkulacijom, kao što su začepljene arterije.
Surutka sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svežem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale – natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden, kao i veliku koncentraciju mlečne kiseline i mlečnih enzima. Mlečne kiseline održavaju nisku PH vrednost u crevima i uništavaju prekomeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno podstiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad creva.
Poput kiselog mleka i jogurta, kaže naša sagovornica, surutku treba uzimati redovno, pogotovo kod nadutosti, neredovnih stolica, divertikulitisa, kolitisa i hronične upale creva. Surutkini proteini pomažu pri mršavljenju: izazivaju osećanje sitosti jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.
Belančevine iz surutke iste su kao i u majčinom mleku, a među njima je najzastupljenija belančevina alfa-laktalbumin. Ova belančevina je izvor osnovnih aminokiselina, vezuje kalcijum i jača kosti i zube, podiže raspoloženje i leči depresiju.
Osim alfa-laktalbumina, surutku čine i imunoglobulini (oko 10 odsto surutke), kao i laktoferin (oko dva odsto belančevina u surutki), a igraju vrlo važnu ulogu u sprečavanju upala. Patogene bakterije i gljivice koriste gvožđe da bi mogle da se šire i rastu, a pošto laktoferin vezuje gvožđe, time uspešno zaustavlja rast patogena. Laktoperoksidaza je takođe belančevina iz surutke, a, poput laktoferina, sprečava rast bakterija. Ona je glavna kod podizanja imuniteta i brani nas od upala.
– Svakodnevno uzimanje surutke odlično štiti od bolesti i čuva zdravlje. Uvek treba čitati etiketu i unositi je doslovce kako je na njoj napisano. Ako se uzima oralno, stavlja se mala ili velika kašika surutke u čašu vode i pije se uz svako jelo, posebno ako je neko sklon gorušici. To će regulisati izlučivanje kiseline iz želuca i pomoći debelom crevu – objašnjava Raičevićeva.
Surutka se može naći u tečnom obliku i u vidu praška. Na ambalaži može da piše: hidrolizovana belančevina iz surutke, koncentrat belančevina iz surutke ili izolat belančevina iz surutke.
– Izraz hidrolizovan znači da su belančevine razbijene i zbog toga se surutka lakše vari. Koncentrat znači da su belančevine iz surutke izdvojene i koncentrovane, odnosno da u njoj ima vrlo malo laktoze (oko pet odsto) i da mogu da ga uzimaju i oni koji ne podnose laktozu – objašnjava Raičevićeva. – Izraz izolat belančevina iz surutke znači da su belančevine dodatno koncentrovane i da je manje laktoze i drugih sastojaka surutke.
Izolat belančevina iz surutke ima više od 90 odsto čistih belančevina, a koncentrat belančevina iz surutke oko 80 odsto pa je zato izolat gotovo u potpunosti čista belančevina. Dakle, ko želi da izvuče maksimalnu korist iz surutke, treba da uzima izolat belančevina iz surutke.

OSTAVI KOMENTAR