Rituali za bolji ukus hraneMali rituali koje ponavljamo pre jela utiču na to da nam hrana bude ukusnija, pa čak i oni koji su potpuno besmisleni mogu nam jelo učiniti mnogo ukusnijim.
Osim načina na koji je spremamo na ukus hrane utiču i mali rituali koje uvek ponavljamo pre jela. Novo istraživanje pokazalo je da ovi rituali veoma utiču na to da nam hrana bude ukusnija, pa čak i oni koji su potpuno besmisleni mogu nam jelo učiniti mnogo ukusnijim.

U ovoj studiji više od 35 odsto ispitanika navelo je kao najčešći ritual duvanje svećica na rođendanskoj torti i da im upravo on svaki zalogaj ove torte učini slađim. Deo učesnika u istraživanju naveo je i kao obavezne rituale razne načine jedenja čokolade i keksa – mnogima su ovi slatkiši slađi ako ih jedu kockicu po kockicu, ili sloj po sloj… Ovo istraživanje pokazalo je i da na bolji ukus namirnice utiče i pauza između rituala i jedenja, pa ako je veća, i hrana će biti slađa.

 

Nedavno istraživanje pokazalo je da na ukus hrane može da utiče i pribor sa kojim jedemo, odnosno njegov oblik, boja, ali i veličina i težina. Pa tako će nam kačkavalj biti slaniji ako ga uzimamo nožem ili čačkalicom umesto viljuškom, dok će nam kiselo mleko biti ukusnije ako ga jedemo belom kašikom.

Rezultati ove studije pokazali su da mozak „definiše“ ukus hrane i pre nego što je probamo, upravo zbog toga na to da li će nam se dopasti, osim načina pripreme, utiče i niz drugih faktora, a među njima je jako bitan i način posluženja.

OSTAVI KOMENTAR