borovnicaBorovnicu treba redovno jesti jer je prirodni aspirin, koji ublažava bol, razređuje krv i sprečava upale, priča Zoran Jelenković, ekonomista i travar, koji se više od 30 godina bavi sakupljanjem i proučavanjem lekovitog bilja. Upoznali smo ga na „Danima borovnice“, održanim krajem jula na Kopaoniku, gde raste najkvalitetnija borovnica na Balkanu.
Između Gobelje, Kramana i Pančića ukrštaju se struje mediteranskih i severnih vetrova, koje pročišćavaju ionako čist vazduh. Sunce sija 200 dana godišnje, a zemlja je potpuno čista. Baš zato na tim mestima, na oko 1.700 metara nadmorske visine, ima velikih staništa borovnice – kaže Zoran i otkriva zašto su borovnice tako zdrave.
Eliksir mladosti i zdravlja
Evo šta sve borovnice sadrže:
• Plave i ljubičaste pigmente, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, sprečavaju razaranje kolagena, štite vodene i masne delove mozga od oštećenja. Naučnici smatraju da borovnice mogu da uspore proces gubitka pamćenja nastalog usled godina i pada motoričkih sposobnosti.
• Vitamine C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže rad digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i snižava štetan holesterol (LDL) i trigliceride, a povećava dobar holesterol (HDL).
• Katehin, koji aktivira gen za sagorevanje masnoća u ćelijama sala na stomaku. Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovan unos katehina povećava gubitak sala na stomaku za 77 odsto.
• Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija.
• Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.

Čaj leči dijabetes
Čaj od borovnice je odličan za dijabetičare, objašnjava Zoran. On se pravi od sušenih vrhova mladih grana u cvetu, dok na njima ima smole. Grane se suše na promaji, na tamnom mestu, a proces traje 15 dana.
Plodovi sušene borovnice zadržavaju sve osobine sveže ako je proces sušenja izveden pravilno, a to znači na temperaturi do 40 stepeni. Zamrznuta je isto dobra, a da bi sačuvala svojstva, ne sme da bude duboko zamrznuta. Kad se tako čuva, zdrava je i u kolačima i pitama.
Dobra i u kolačima
A kako se prave najlepši kolači od borovnica, pokazala nam je Slavica Veljković, šef kuhinje hotela „Grand“. Iako je glavna, nije od onih što naređuje. Uvela nas je u kuhinju, pa nam pokazala iz prve ruke kako se to radi. Ne samo da mesi, nego i tera da se jede. Sipa u tanjire i ne ferma one što se drže za stomake i kukaju da ne mogu više. Mi smo jeli i prejeli se. A onda smo se šalili kako u „Grandu“ moraš da ćutiš i držiš usta zatvorena jer, samo li zineš, uleće ti neka pita… Smejali smo se do suza. Borovnice, uostalom, povećavaju proizvodnju dopamina, hormona sreće. A sad, da i vama bude lepo kao nama, poklanjamo vam tri Slavičina recepta.

OSTAVI KOMENTAR