Otrovne namirnice koje ljudi konzumirajuJedna od dobrih stvari današnjice jeste činjenica da prilično dobro poznajemo hranu koju jedemo. Međutim, i dalje postoje određene namirnice koje mogu predstavljati opasnost ako nismo oprezni.
Lima pasulj

Poput mnogih leguma, naizgled bezopasan lima pasulj ne bi trebalo konzumirati sirov – pošto to može imati kobne posledice.Ovi legumi sadrže visok procenat cijanida, koji predstavlja deo odbrambenog sistema biljke.

Riba fugu

Ko god da je pojeo prvu ribu fugu sigurno je imao avanturistički duh i vrlo verovatno je ostao bez svog života ubrzo potom. Skoro sve fugu ribe sadrže toksin koji je 1.200 puta smrtonosniji od cijanida.Otrov jedne ribe može da ubije 30 ljudi, a trenutno ne postoji protivotrov.Uprkos ovome, mnogi je vrlo rado jedu, pogotovo u Japanu, gde je jelo od ove ribe izuzetno cenjeno. Međutim, kuvari koji je spremaju prolaze specijalan trening i dobijaju poseban sertifikat.Uprkos ovim posebnim merama, zabeleženo je 38 smrti od ukupno 338 trovanja izazvanih konzumiranjem ove ribe u Japanu od 2000. do 2009. godine.

 

Ricinusovo ulje

Mnoge bake bile su naoružane ricinusovim uljem koje je po njima lečilo sve moguće bolesti, a i brojne studije su pokazale da ovo ulje zaista nudi brojne zdravstvene benefite.Samo budite sigurni da ne jedete pasulj iz kog se ricinusovo ulje dobija pošto oslobađa ricin – jedan od najtoksičnijih otrova poznat ljudima.

Bademi

Pojedine biljke, uključujući jabuke i gorke bademe, u sebi imaju cijanid kako bi se odbranile od biljojeda.Međutim, nema razloga za brigu, gorki bademi nisu isto što i slatki bademi koji se prodaju u našim prodavnicama s obzirom na činjenicu da svega 20 gorkih badema može da ubije čoveka.

Paradajz i krompir

Lišće i peteljke krompira i paradajza sadrže toksin nazvan solanin. U krompiru ga ima najviše kada on počne da klija.Međutim, osoba prosečne težine morala bi da pojede jako mnogo zelenog krompira pre nego što bi došlo do trovanja solaninom.

Pečurke

Nijedna lista otrovnih namirnica ne bi bila kompletna bez pečuraka, posebno bez zelene pupavke.Ova pečurka je odgovorna za mnoga trovanja ljudi.Iako svi vole da jedu pečurke, veoma je teško u prirodi razlikovati otrovne od neotrovnih, tako da bi najbolje bilo da se prepustite pečurkama koje je moguće kupiti u prodavnicama.

OSTAVI KOMENTAR