Rezultati nedavnog ispitivanja pokazali su da većina ljudi ima pogrešna znanja o zdravoj ishrani.
Sudeći prema rezultatima kampanje Change4Life, test „prehrambene inteligencije“, koji su ispitanici radili, fokusirao se na nivo šećera, soli i zasićenih masti u hrani. U celoj priči ono što je šokantno jeste da je jedna trećina od dve hiljade ispitanika, zabeležila konačni rezultat ispod 50 odsto Šta ima više soli u sebi – vakumirana salama ili sendvič sa sirom? Čak 85 odsto ispitanika pogrešno je odgovorilo na ovo pitanje.Tokom IQ testa ispitanici su uvideli mnoštvo novih iznenađujućih činjenica kada je u pitanju dijet jogurt ili crna kafa koju svakodnevno piju, ili pica sa peperonima. Štaviše, 60 odsto ljudi nije znalo da preporučeni dnevni unos soli iznosi jednu kafenu kašičicu.
Veoma je važno da budemo svesni skrivenih rizika u hrani i znamo šta stavljamo u svoja tela, objašnjava ambasadorka kampanja Ejnsli Heriot – Neki od naših omiljenih obroka imaju veliku količinu soli, šećera i zasićenih masti, a naš je posao da znamo šta se iza toga krije.
Uprkos lošim rezultatima, većina ljudi koji su bili ispitani želi da se hrani zdravije. Ipak, pri kupovini omiljenih namirnica mi se pre zdravlja fokusiramo na praktičnost. Više od polovine ispitanika bira hranu za koju zna da će jesti čitava porodica.Ejnsli sugeriše da pripremate obroke kod kuće, odreknete se previše masne hrane, smanjite nivo šećera i obratite pažnju na skrivene soli u hrani, tako što ćete svaki put pri kupovini čitati tabele nutritivnih vrednosti.
Izvor:Super Žena