Dukanova dijetaDijetu je razvio francuski nutricionista i lekar Pjer Dukan po kojem je dijeta i dobila naziv. U Francuskoj i Engleskoj dijeta je postala hit nakon što je objavljena knjiga 2010. godine.

Naglasak ishrane je na uzimanju proteina iz izvora siromašnih masnoćama kao što su riba, živina kao i mlečni proizvodi sa malo masnoća. Dijeta se sastoji od četiri faze kojih se pridržavate u zavisnosti od toga koliko kilograma želite da oslabite.

Faza 1: Prva faza traje od jednog do deset dana u zavisnosti koliko želite da izgubite na težini. Oni koji su na dijeti mogu očekivati da izgube između 3,5 do 5 kg u prvih 5 dana.
Za vreme ove faze, konzumira se jedino proteinska hrana, eventualno sa dodacima koji ne sadrže masnoće niti ugljene hidrate. To su uglavnom začini kao što su sirće, senf, so, prirodni biljni začini… Od pića konzumiraju se sva ona koja ne sadrže kalorije uključujući vodu, kafu, čaj i dijetalna soda pića (ali ova pića, ipak, u ograničenim količinama). Obično u toku ove faze dolazi do pojave lošeg daha i suvih usta pa se savetuje da pijete što više obične vode.

Faza 2: U ovoj fazi dijete – u ishranu se uvodi povrće. Bolje rečeno, smenjuju se dani kada se jedu samo proteinski obroci sa danima kada možete dodati povrće. Vrste povrća pogodnog za ovu fazu su one koje ne sadrže skrob, kao što su zelena salata, spanać, celer, krastavac, paradajz… Povrće se može jesti sirovo, pareno ili u supi i kao varivo. Ova se faza sprovodi dok ne postignete željena težina. Obično se gubi oko 1 kilogram nedeljno.

 

Faza 3: Ovo je faza održavanja rezultata koje ste postigli. Nastavićete da bazirate dijetu na proteinima i povrću ali su dozvoljene još neke „sitnice“: porcija voća i 2 kriške integralnog hleba dnevno. Kao dodatak – dozvoljena je jedna ekstra porcija koja sadrži ugljene hidrate (ali jednom nedeljno) a to može biti recimo testenina ili pirinač. U ovoj fazi takođe je dozvoljen „praznični obrok“ (jedi šta ti se sviđa) koji posle nekoliko nedelja faze 3 može da se praktikuje i dva puta nedeljno.

Faza 4: Ovo je poslednja faza dijete gde se polako vraćate na konzumiranje svega što vam se dopada ali poštujući pravila iz faze 3 (sa više slobode u izboru namirnica). Takođe, savetuje se da se bar jednom nedeljno jedu samo proteini kao u fazi 1.

Hrana koja se preporučuje: Nemasna teletina, nemasna šunka, zečetina, teletina, pileća džigerica, pileće belo meso, ćuretina, riba, plodovi mora, nemasni jogurt, nemasni sir, obrano mleko, belanca, tofu sir, seitan, zeleno povrće, luk, bilje i začini, senf, kečap (ali bez šećera), ovsene mekinje, kafa, čaj, dietetski soda napici, stevia, veštački zaslađivači, žvake bez šećera.

Dukanova dijeta je ekstremni pristup sa naglaskom na proteinima sa malo masnoće. Praktičari mogu očekivati da će zaista izgubiti težinu sledeći ovaj plan ALI i to da će im se težina vratiti po povratku na normalan način ishrane.

OSTAVI KOMENTAR