Detoksikacija sirovom hranomKako bi ste organizam pročistili od toksina za dulje vrijeme, isplanirajte jednotjednu kuru sirovom hranom.
Za to vrijeme možete i dalje obavljati svoje redovne poslove i zadatke, dapače, već bi se nakon prva tri dana trebali osjećati puno bolje, aktivnije i sposobnije. No prije svega trebate se pridržavati sljedećih savjeta:

    Kuru započnite uvijek s danom pripreme, da biste se i psihički i tjelesno pripremili za ono što slijedi. Već toga dana trebate smanjiti količinu hrane, što će olakšati prijelaz na dijetu, koja počinje sljedeći dan. Kao priprema pogodan je voćni dan sa stranice 43, pri čemu možete voće zamijeniti sirovim povrćem (osim pahuljica od žitarica), te umjesto voćnih sokova uzeti sokove od povrća.
    Posljednjeg dana kure tijelo trebate pripremiti ponovno za uobičajenu prehranu. Postupite kao i uvodni dan, jedite pahuljice, dvopek ili kruh od punog zrna, te dodatno uzmite sokove od povrća i povrtnu juhu. Još nekolike, dana nakon kure ne biste trebali jesti pečenu ni prženu hranu. Jedite juhe i salate. dok ne dobijete volju za drugom hranom.
    Za vrijeme kure morate piti 2 do 3 l vode na dan da bi se otrovne tvari i talozi mogli optimalno izlučiti iz organizma. Za njihovo izlučivanje najbolja je mineralna voda bez ugljičnog dioksida. Ujutro popijte ljekovitu vodu s visokim postotkom sulfata (vidi stranicu.80), jer ta voda potiče rad crijeva.
    Tijekom jednotjedne kure ne smijete piti alkohol niti pušiti!
    Idealno bi bilo prije kure naučiti jednu od metoda za opuštanje, primjerice autogeni trening ili vježbe disanja.

 

Petodnevni plan detoksikacije:

Nakon buđenja u krevetu: Duboko udahnite, tako da se trbuh povisi i izdahnite. Tada lagano i oprezno izdahnite, tako dugo dok vaš organizam sam ne traži udisaj. Pet puta duboko udahnite i pritom se opustite.

Nakon ustajanja: Popijte u malim gutljajima mlaku ljekovitu vodu s visokim postotkom sulfata. Nakon toga se okupajte poticajnim izmjeničnim tuširanjem (toplo-hladno). Toplo-hladno tuširanje potiče krvotok te djeluje na cjelokupni krvožilni sustav: izmjeničnim opuštanjem (toplina) i stezanjem (hladnoća) krvne žile održavaju elastičnost. Redovnim prakticiranjem ovakvog tuširanja postat ćete manje osjetljivi na infekcije.

Za doručak: Pojedite 200 g povrća, primjerice tanjur salate ili drugog povrća (mrkva, paprika, rajčica). Uz svaku vrstu povrća ili salatu odgovara preljev od začinskog bilja i jogurt siromašan kalorijama. Popijte jednu do dvije šalice biljnog čaja bez šećera i čašu mineralne vode.

Za drugi doručak: Pojedite 100 g svježeg voća po izboru, i popijte dvije čaše mineralne vode.

Za ručak: Pojedite 200 g sirovog povrća, to može biti cvjetača, celerov korijen, krastavac ili rajčice. Popijte dvije čaše mineralne vode nakon jela. Ako je moguće, nakon ručka prošetajte 10 do 15 min.

Poslijepodnevni međuobrok: 100 g svježeg voća; popijte 2 šalice mineralne vode.

Nakon posla: Svaki drugi dan planirajte tjelesnu aktivnost na svježem zraku, primjerice hodanje, a druge dane duže šetnje. Nakon tih aktivnosti popijte tekućine prema potrebi.

Za večeru: Pojedite 100 g sirovog povrća, primjerice salata, mrkva i koraba. Popijte dvije čaše mineralne vode.

Prije spavanja (ako je moguće, ranije): Popijte, bez šećera, jednu do dvije šalice čaja od valerijane, koji djeluje uspavljujuće.

U krevetu: Ponovite jutarnje vježbe disanja.

OSTAVI KOMENTAR