kad jepost u pitanjuPogrešna primena posta je gladovanje unošenje nedovoljne količine hrane sa malo vitamina i oligoelemenata, i na taj način se narušava zdravlje.Nastaje sklonost avitaminoze, anoreksiji, anemiji.Post se spominje u svim religijama na razne načine, koji se sastoji od duhovnog i telesnog oblika.Postoje jednodnevni, višednevni, postovi uoči velikih verskih praznika (vaskršnji, božićni, petrovdanski).
Pravilan post:
Za vreme posta se isto jede tri obroka i dve užine.Važne su namirnice koje se uzimaju.Ne jede se meso, mleko i mlečni proizvodi, jaje.U toku posta jede se riba jer sadrži Omega3 masne kiseline vitamine A, B, D,  E.
Za glavne obroke se uzimaju  jela od krompira, pirinač, soja, sve vrste mahunarke koje sadrže biljna vlakna, ulja i masti.Sve vrste salate od svežeg povrća preliveno maslinovom uljem.Za užinu se konzumiraju sveže i koštunjavo voće ili kompot od voća zbog vitaminskog sastojaka.
Kod posnih jela upotrebljavaju se svih vrsta prirodnih začina, zbog ukusa i različitosti ishrane.
Nepravilna upotreba posta:
Neki pogrešno tumače post, i ishrana bude jednolična sa previše nekih namirnica bez vitamina i minerala.Takvom ishranom dolazi do previše kalorija i nastane gojaznost , dolazi do oslabljenja organizma i pre nastanka bolesti.Za vreme posta vodi se računa o svim članovima porodice, ono što je primereno osobama koji obavljaju teške poslove, trudnice, deca, bolesnici ili stare osobe.Post je na neki način odricanje, a nije nikako isprobavanje raznih dijeta.

OSTAVI KOMENTAR