proteinska dijetaProteinska dijeta je veoma popularna dijeta za mršavljenje. Proteinska dijeta može da dovede do smanjenja 10 kg težine za 10 dana.
proteinska dijeta
Proteinska dijeta ne bi trebalo da se praktikuje duže od 10 dana, tokom kojih treba da jedete 5 puta dnevno. Pored toga, važno je da pijete najmanje 2 litra vode svakoga dana.Takodje, za vreme obroka i trideset minuta posle obroka – ne bi trebalo da pijete vodu uopšte.

Koliko proteina treba da bude u mojoj ishrani dnevno?
2.5 grama proteina po 1 kg telesne težine. Ako ste teški 70 kg, trebalo bi da unosite 175 g proteina dnevno, bez obzira na fizički napor.

Oni koji žele da steknu mišićnu masu, treba da konzumiraju malo iznad ove norme. Ljudi koji žele da izgube na težini,mogu da smanje unos proteina u rasponu od 1,75-2,5 g po 1 kg telesne težine.
Ne smete da jedete:
1. Hleb, testenine, peciva
2. Sve žitarice
3. Voće
4.. Alkohol i pića
5. Mleko
6. Šećer,sve sa šećerom i sve što je slatko
7.. Orasi, semenke suncokreta, žvakaće gume
8.Pirinač
9. Šargarepa, krompir, cvekla, kukuruz
10.. Povrće, kiseli kupus

 

Možete jesti:
1. Bilo koje meso, slaninu, kobasice,viršle
2. jaja
3. Sve vrste ribe: tunjevina, losos, sardine, skuša, haringa, itd.
4. pečurke
5.. Kafa, crni i zeleni čaj bez šećera i zamene
8. Maslinovo ulje, so, limun, beli luk, biber.
Proteinska dijeta bi trebalo da se zasniva najviše na mesu,jajima i ribama.
Postoji više proteinskih dijeta od kojih su najpoznatije Atkinsova i Dukanova dijeta.Kao veoma efikasna pokazala se i Dijeta sa jajima.Izbor namirnica tokom proteinske dijete je takav da se ugljeni hidrti koje organizam koristi za energiju gotovo ne unose što izaziva toplenje sala koje je rezerva energije u telu.po prestanku dijete treba lagano uvoditi ugljene hidrate u ishranu da ne bi došlo do ponovnog brzog povećanja težine.Prvih dana posle dijete ishrani dodajte samo malo voća i povrća a kasnije hleb u veoma malim količinama i to isključivo crni.

OSTAVI KOMENTAR