nordijska dijetaOvaj režim ishrane funkcioniše na duže staze, jer standardne dijete su naporne za organizam. Jede se hrana iz vašeg podneblja, pre svega kuvana, kao i sezonske salate
NAJNOVIJI trend u mršavljenju, nordijska dijeta, pomaže da svakog meseca skinete samo po jedan kilogram, ali unos hranljivih materija ostaje na optimalnom nivou.

Tokom 26 nedelja dugog istraživanja koje je vodio profesor Klaus Majer, sa Univerziteta Kopenhagen, grupa gojaznih učesnika izgubila je u proseku tri kilograma posle tri meseca sprovođenja novog režima ishrane. To je bilo gotovo dvostruko više od onih koji su mršavili uz pomoć standardnih popularnih dijeta, striktno kontrolišući kalorične vrednosti obroka.

Dijeta sadrži osnovne sastojke nordijske ishrane: ribu, koštunjavo voće, bobice, sirovo povrće, divljač i žitarice poput zoba, koje se tradicionalno konzumiraju u ovom podneblju.

 

– Nijedna dijeta dugoročno nije održiva jer je naporna za organizam i zahteva određeni vid discipline – tvrdi Majer, jedan od osnivača čuvenog danskog restorana ?Noma?, koji je dva puta proglašen najboljim na svetu.

Njegov režim ishrane osmišljen u saradnji sa nutricionistima, zasnovan je na sledećim principima…

* Jede se isključivo hrana koja postoji u vašem podneblju i samo sezonske namirnice kojima je baš tada vreme da se konzumiraju. Na primer, zelena salata, paradajz i slično povrće dostupno je tokom čitave godine, ali im u januaru svakako nije vreme.

* Akcenat je na kuvanoj hrani, namirnice se bare u vodi, a osoba koja želi da se pridržava nordijske dijete trebalo bi da ih lično priprema kako bi tačno znala šta jede.

* Tokom obroka bi trebalo da se jede što više priloga uz glavno jelo i to uglavnom sirovo ili kuvano povrće.

* Kada je začinjavanje hrane u pitanju, koriste se isključivo sveže biljke, kao što su i naše prabake ili čukunbake koristile. Mejer nije ljubitelj industrijskog kečapa punog šećera i aditiva, on savetuje upotrebu domaće zimnice koju ste pripremili dok je povrće bilo zrelo.

* U nordijskoj kuhinji se obilno konzumira kupus, svež, kuvan ili kiseo.

OSTAVI KOMENTAR