Citrusi ubrzavaju metabolizamJužno voće može da bude od velike pomoći u borbi sa suvišnim kilogramima. Vitamin C stimuliše razgradnju masti i izbacivanje toksina. Preporuka SZO je da svakog dana pojedete pet manjih voćnih obroka.
TOKOM zime savetuje se uzimanje južnog voća jer obiluje vitaminom C i antiksidansima, citrusnom kiselinom i flavonoidima. Vitamin C jača imunitet i ubrzava razgradnju masti, stimuliše izbacivanje toksina, podstiče mikrocirkulaciju i proizvodnju kolagena, pa sami tim, pozitivno utiče i na lepotu.Istovremeno pomorandže, limun, mandarine i grejpfrut ubrzavaju metabolizam i stimulišu opuštanje. Najbolje bi bilo da poslušate preporuku Svetske zdravstvene organizacije i da svakog dana pojedete pet manjih obroka raznovrsnog voća. U slučaju prehlade količinu možete i da povećate. Ako ste neodlučni prilikom izbora agruma, evo nekoliko saveta stručnjaka.

MANDARINE
Njih treba jesti uveče, jer stimulišu opuštanje i miran san. Bogate su jedinjenjima broma koja imaju umirujuće dejstvo, a kako sadrže veoma malo natrijuma (1 mg u 100 g) preporučuju se osobama koje imaju povišen pritisak. Sadrže i fitinsku kiselinu koja sprečava razvoj tumora tako što smanjuje stvaranje kancerogenih nitrozamina.Dve mandarine sadrže 63 mg vitamina C i imaju 108 kalorija.
KLEMENTINE
Ublažavaju nadimanje, stimulišu rad bubrega i podstiču izbacivanje otrova. Ova vrsta je stvorena ukrštanjem mandarine i pomorandže, sadrži manje šećera i nema semenke. Kora i beličasta mreža kojom su obložene kriške sadrže flavonoide koji stimulišu cirkulaciju.Dve klementine sadrže 80 mg vitamina C i imaju 55 kalorija.
POMORANDžE

U slučaju prehlade, popijte sok od sveže ceđene pomorandže. Bogate su vitaminom C, karotenima i flavonoidima, a u crvenoj varijanti i antocijanima, antioksidansima koji jačaju imunitet. Pomorandže su idealan lek protiv prehlade, a korisne su i u slučaju iscrpljenosti. Kada ste umorni, pojedite nekoliko kriški pomorandže koje ste prethodno posolili i začinili maslinovim uljem.Jedna pomorandža srednje veličine sadrži 75 mg vitamina C i ima 50 kalorija.
LIMUN
Pomaže posle prejedanja. Za bolju probavu popijte napitak pripremljen od limunove kore i soka: četvrtinu limuna sa korom ubacite u 100 ml kipuće vode i kuvajte pet minuta, sačekajte da se malo ohladi, procedite i popijte. Od svih agruma, limun ima najmanje kalorija, a zahvaljujući citrusnoj kiselini, ima izuzetno osvežavajuće dejstvo. Sok je odličan prirodni antiseptik, pa se preporučuje za lečenje upala usne duplje. Kora je bogata esencijalnim uljima (limonen, terpen, canfen, felandren i pinen) koja efikasno uništavaju viruse, bakterije i gljivice i ujedno stimulišu imuni sistem.Jedan limun srednje veličine sadrži 40 mg vitamina C i ima samo 9 kalorija.
GREJPFRUT
Smanjuje apetit i podstiče metabolizam. Grejpfrut je najbolji izbor za sve one koji želite da se oslobodite suvišnih kilograma i celulita, jer smanjuje apsorpciju hrane i povećava proizvodnju adrenalina, koji pak stimuliše sagorevanje kalorija i istovremeno smanjuje apetit. Bogat je antioksidansima iz grupe flavonoida koji, udruženi sa vitaminom C, doprinose elastičnosti zidova krvnih sudova, sprečavajući pojavu proširenih vena. Plodovi sa crvenom pulpom sadrže i likopen, antioksidans koji sprečava starenje tkiva.
Ova dijeta zasniva se na unosu do 1.300 kalorija dnevno.
Doručak i užina su svakog dana isti, a uz svaki obrok može da se pojede 50 g integralnog hleba.

Doručak:

– kafa bez šećera

– 125 g nemasnog jogurta

– dva dvopeka sa dve kašičice džema od agruma

– 150 g sveže ceđenog soka od narandže

Užina:

– 100 g klementina

Prvi dan

Ručak

– 60 g barene testenine začinjene sa 100 g dinstanih paprika

– 60 g pršute bez slanine

– salata od 100 g grejpfruta i 200 g komorača

Večera

– 100 g krem supe od praziluka i krompira

– tvrdo kuvano jaje

– 200 g pomorandži sa 100 g mladog kravljeg sira i posute cimetom

Drugi dan

Ručak

– 150 g svinjske bele vešalice sa limunom

– 250 g salate od paradajza, rendanog kupusa i šargarepe

– 200g crvene pomorandže

Večera

– 80 g barenog integralnog pirinča

– 200 g salate od lignji, 50 g rendanog celera i 50 g nara, prelivena sokom od grejpfruta

Treći dan

Ručak

– 70 g barene testenine sa 200 g barenog brokolija

– napravite rolnice od 100 g kriški grejpfruta i 50 g pršute

Večera

– porcija kuvanog sočiva

– salata od 100 g barene špargle i 20 g parmezana

– mešana salata od 100 g crvenog grejpfruta i 100 g klementina

Četvrti dan

Ručak

– 150 g teletine dinstane u soku od pomorandže i začinjene rendanom pomorandžinom korom

– 200 g krompira u ljusci pečenog u rerni

– 50 g zelene salate

Večera

– 80 g barenog pirinča

– 50 g dimljenog lososa koji je mariniran u soku od limuna i začinjen biberom i anisom

– 100 g mandarina

Peti dan

Ručak

– 200 g supe od povrća i 30 g barenog pirinča

– 50 g zelene reckaste salate

– 100 g pastrmke pripremljene na pari ili na grilu

– 50 g barenog krompira

– 50 g pomorandže

Večera

– 50 g barenih špageta začinjenih sa 100 g paradajz sosa

– 100 g pilećeg belog mesa pečenog u rerni

– 100 ml soka od sveže ceđene mandarine sa kuglom sladoleda od vanile

 

OSTAVI KOMENTAR