zp-dijeta 620x0Nemačka biohemičarka Johana Budvig kreirala je režim ishrane kooji se primenjuje protiv oboljenja jetre, srca, kostiju. Ova dijeta je dobra za sve vrste hroničnih bolesti

OVAJ režim ishrane dobio je ime po svojoj kreatorki dr Johani Budvig, nemačkoj biohemičarki, šest puta nominovanoj za Nobelovu nagradu. Ova dijeta veoma je bogata omega-3 masnim kiselinama. Koristi se kao lek i preventiva za rak i različite degenerativne bolesti, uključujući oboljenja jetre, srca, osteoartritis, osteoporozu, Alchajmerovu bolest, dijabetes, migrenu i hronični umor.

Budvig dijetu sa uljem lanenog semena, 1990. godine, ponovo je ispitao dr Dan Rem, onkolog. Dr Rem tvrdi da je ovaj režim ishrane delotvoran protiv raka, kao lek i kao prevencija. Odsustvo linolinske kiseline uzrok stvaranja oksidanata, što podstiče širenje kancera i uzrokuje mnoge hronične poremećaje.

Korisni fermenti oksidanata se uništavaju grejanjem, ili kuvanjem ulja u hrani, kao i solima i nitratima koji se koriste za čuvanje mesa. Asimiliranje kiseonika u telu može da se podstiče proteinskim sastojcima koji sadrže sumpor, čine ulje rastvorljivim u vodi i koji su prisutni u siru, orasima, luku, praziluku, sitnom luku, i belom luku, ali posebno u belom mekom siru.

 

Od suštinske važnosti je da se koristi samo nerafinisano, hladnoceđeno laneno ulje, sa visokim sadržajem linolinske kiseline. Takvo ulje treba da se jede zajedno sa hranom koja sadrži odgovarajuće proteine, u suprotnom slučaju ulje će imati kontraefekat, izazivajući više štete nego koristi. Najbolja kombinacija je beli meki (švapski) sir i ulje od semena lana.

Ova dijeta je dobra za sve vrste hroničnih bolesti, posebno za slabosti srca (koronarna tromboza), žučne poremećaje, dijabetes, artritis, i malignitete. Ona poboljšava oslabljeni sluh i vid, idealna je hrana za decu i bebe. Sugeriše se da se dijeta dopunjava fermentima mlečne kiseline.

Šećer je apsolutno zabranjen (beli i smeđi) kao i rafinisano belo brašno, rafinisani ugljeni hidrati, rafinisana ulja, hidrogenisana hrana, puter, margarin, konzervisano meso, rafinisana so.

Namaz dr Johane Budvig možete da napravite sami po sledećem receptu: Staviti 250 ml ulja od lana u mikser i dodati 450 gr posnog belog (švapskog) sira i četiri supene kašike (60 ml) meda. Uključiti mikser i dodati samo toliko mleka (pirinač, badem, soja) ili vode da sadržaj može da se pomeša. Alternativno, možete upotrebiti jogurt umesto sira u proporcijama od 30 g jogurta do 1 supene kašike (15 ml) lanenog ulja i jedne meda i pomešati kao što je navedeno.

PRIMER JELOVNIKA

Doručak: biljni čaj, krem Johane Budvig: šolja organskog belog mekog (švapskog) sira, ili jogurta, po dve supene kašike ulja od semena lana i sveže samlevenog semena lana. Opciono: sok od pola limuna, jedna banana, ili med, sveže sezonsko voće (izmiksovano u blenderu. Kada se laneno ulje ovako meša, ono ne uzrokuje dijareju kada se uzima u većim količinama. Ono hemijski reaguje sa (sumpornim) proteinima u švapskom siru.

Užina: biljni čaj, čaša svežeg soka šargarepe, jabuke, celera, ili cvekle.

Ručak: sveža presna salata. Pored salate od zeleniša, koristiti rendanu repu, šargarepu, rotkvice, cveklu. Radi boljeg ukusa može se dodati usitnjeni ren, sitni luk (vlasac) ili peršun. Povrće kuvano na pari: zrnevlje kao što je pirinač, heljda, ili proso se može servirati uz posno meso, ribu ili sir.

Posle podne: biljni čaj, sok od svežeg voća, sveže sezonsko voće.

Večera: Jedite što je moguće ranije, već u 18 sati. Sugeriše se laka večera bez mesa. Salata, povrće na pari, supa od povrća, topao obrok sa heljdom, ovsom, prosom, ječmom ili sojom.

OSTAVI KOMENTAR