mediteranska-dijetaMediteranska dijeta je relativno nova , ali veoma populana, jer se proneo glas da takav način ishrane ne samo što uklanja suvišne kilograme, već i štiti organizam od težih oboljenja kao što su rak, srčana obolenja, bolesti krvnih sudova.

Pravila mediteranske dijete su sledeća:
Apsolutno je neophodno svakodnevno uneti u organizam 130 do 200 g žitarica (nikako više od toga), a to može da bude: proso mekinje od pšenice heljde, kukuruzno brašno, ječmeno brašno, zob, sojino brašno, nerafiniran pirinač. Pre početka držanja dijete treba nabaviti po kilogram od svega pomenutog, ili bar polovinu, tako da se svakog dana jede druga žitarica. Tokom dijete se uopšte ne uzima ni so, niti šećer.
Zbog linije, ova rigorozna dijeta se drži 7 dana mesečno, a zbog zdravlja mediteransku dijetu treba držati 7 dana jednom u dva meseca, ili dva uzastopna dana nedeljno.

 Mediteranska dijeta jelovnik
Prvi dan: Oko 150 g od pomenutih žitarica pojesti za svaki obrok, tako što se od njlh napravi kaša. Tokom dana pojesti još i oko 100 g kajsija, svežih ili iz konzerve (ako su kuvane sa sećerom odbaciti sok, tj. tečni deo kompota). Uz svaki obed popiti po ćašu obranog mleka ili jogurta. Preporučljivo je da prva žitarica bude pirinač, tj. da se prvog dana jede samo baren pirinač.

Drugi dan: Sve isto kao prvog dana, samo što se jede pšenična kaša, kojoj može da se doda malo luka propečenog na ulju, kao i kašičica kajmaka ili mladog sira. Celog dana, uz svaki obed, pije se jogurt.

Treći dan: Sve isto, samo se sada uzima ječmena kaša.Može se pojesti malo mladog sira, pije se mleko, a kajsije se mogu zameniti jabukama ili kruškama.

Četvrti dan: Kaša od lunelja ili soje. Mogu se dodati dve barene šargarepe, ili jedan baren krompir. Poželjno je jesti mladi luk uz ručak i večeru. Nastavlja se sa kajsijama i mlekom.

Peti dan: Kaša od prosa. kojoj može da se doda sos od svežeg paradajza. Uz to, kašu gusto posuti sitno seckanim svežim peršunom. Umesto kajsija može da se jede grožde, pije se po želji jogurt ili mleko.

Šesti dan: Kaša od zobi. Uz nju se može pojesti po komad mladog kravijeg stra. Pije se jogurt. Umesto kajsija jedu se suve šljive ili suvo grožde.

Sedmi dan: Jede se kačamak preliven jogurtom. Nezavisno od toga pije se i mleko. Umesto kajsija jedu se jabuke.

OSTAVI KOMENTAR