U ishrani se koristi kao žitarica, odlačin izvor proteina (100g kinoa sadrži 4,5 g proteina), sve esencijalne aminokiseline.Veoma je bogat mineralima: magnezijuma, gvoždja, cinka i kalijuma.Visok sadržaj biljnih vlakna ima nizak glikemijski indeks.Ima visoku hranljivu vrednost, ne sadrži gluten.Poboljšava metabolizam, smanjuje nivo glukoze, insulina, triglicerida u krvi.Bogata antioksidansima, i visok sadržaj flavonoida uključujući Kvercetin i Kampferol.Deluje protiv upalnih virusnih infekcija, ima antidepresivna i antikancerogena svojstva.Kinoa je namirnica koja lako ulazi u različita jela, može se i sama pripremiti:
-Uzeti 2 šolje vode, zagrejati i dodati 1 šolju kinoe i prstohvat soli.Kuvati 15-20 minuta.Treba da ima blagi orašasti ukus.Može da se dodaje salatama, sosevima ili kao prilog.

OSTAVI KOMENTAR