Hrono dijetetika nam omogućava uskladjivanje ritma naših obroka s neuroendokrinim (neurohormonalnim), ritmovima našeg organizma.Tako možemo iskoristiti utacaj hrane na izlučivanje hormona poput seratonina.
Takvim režimom ishrane vodimo računa o vrsti hrane, kalorije, dobu dana kada treba izvesne namirnice konzumirati.Svakoj osobi konzumiranje hrane diktira unutrašnji sat.
Osnovna pravila su:
U prvom delu dana jedu se ugljeni hidrati, voće, povrće, mahunarke.Ugljeni hidrati se najbolje iskorišćavaju zbog lučenja insulina.Pokrećemo stvaranje serotonina i sprečavamo glad za slatkim.Posle podne i za večeru konzumiramo proteinsku hranu riba, jaja, meso, sirevi.
Proteini potiču (hormona rasta), koji deluju na razgradnju masti (lipolitički efekat).Ako u popdnevnim satima jedemo više ugljenog hidrata stvaramo izlučivanje insulina izvan prirodnog ritma pojavljivanja i pokrećemo sintezu masti u adipozno ili masno tkivo.
-Tokom celog dana možemo konzumirati lisnato povrće.
-Tokom dana treba izbegavati duže gladovanje
-Paziti na količinu soli u toku dana
-Redovno doručkovati, održavati obroke u tačnim vremenskim razmacima
-Doručak je bitan obrok koji reguliše glad tokom celog dana-održava ravnotežu, potrebe i potražnje hrane.
Vremenski period za jelo:
Žitarice i proizvodi- 7-15 sati
Meso, riba, jaje, sir 17-20 sati
Sveže voće do 18 sati
Mahunarke, povrće krompir od 13-15 sati
Čokolada, keks, poslastica od 10-13 sati