Kupine su ukusne bobičaste voće sa puno dijetalnih vlakna.Sadrži antioksidans, flavonoide, antocijane i izvor aminokiselina.Ima veliku vrednost u vitaminima A, B komplex, C, E, K, i veliko mineralno bogatstvo uključujući kalcijum, gvoždje, magnezijum, fosfor, kalijum i cink.Ima moć antikancerogenosti zbog sadržaja antocijanina i drugih fitohemikalija kao što su:elaginska kiselina i cijanidin-3-glukozid, koji sprečava rast tumora, kancerogenost i metastaze.
Ima koristi u kognitivnim funkcijama, poboljšava memoriju i ponašanje neuronske funkcije.
Zbog bogatstva flavonola kao što su antocijani vrlo su zdravi za srce, a sadržaj magnezijuma pomaže u regulisanju krvnog pritiska i sprečava srčanu aritmiju.Ima dobro dejstvo i za mišićnu funkciju.Osim toga održava zdravlje kostiju zbog sadržaja minerala.Korisna je za vreme trudnoće kao izvor prirodnog folata, a vitamin C jača imuni sistem, dok minerali omogućavaju zdravlje trudnice.
Može da se konzumira u svežem obliku, tako je najzdravija i najdelotvornija.Osim toga u vidu kompota, sokova, džemova, slatkišima kao dodatak.Može da se zamrzne za zimu.Posebno treba istaći kupinovo vino-kao čuvar srca veoma je bogat nutrijentnim vrednostima, vitaminima i mineralima i antioksidantima.Siromašna je u kalorijama, mastima i ugljenohidratima i zato spada u zdrave namirnice koja je poželjna za svaku dijetu.Preporučuje se i dijabetičarima.
Kupina kao prirodni aspirin jer sadrži salicilnu kiselinu (aktivan sastojak aspirina), koji se koristi za ublažavanje bolova, snižava telesnu temperaturu i ima protivupalno dejstvo.
Listovi kupine imaju antiseptičko i antigljivično dejstvo i jačaju organizam.Čaj od listova kupine daju se kod prehlade, kašlja, za ispiranje grla.