Jošta: Najbolje od crne ribizle i ogrozda za očuvanje zdravljaJošta je hibrid crne ribizle i američkog ogrozda, nastao davne 1922. godine, a naslijedio je sve dobre osobine i ribizle i ogrozda. Nastao je iz potrebe izbjegavanja posljedica koje mogu nastati konzumacijom crne ribizle za čiji se tretman koriste fungicide i insekticidi. Tretman jošte ne zahtijeva prskanje, a ukoliko se koristi stajnjak umjesto vještačkih đubriva u uzgoju, onda imamo vrhunski bioproizvod. Zbog izvrsnih ljekovitih svojstava ploda i mogućnosti ekološkog uzgoja (bez prskanja), danas se jošta u svijetu sve više koristi.
Plod sadrži velike količine vitamina C, B–kompleksa (B1, B2 i B6), E, biotina, pantotenske kiseline, a od mineral: natrij, kalij, kalcij, gvožđe, magnezijum, cink, jod, fluor i druge u tragovima, malo ugljenih hidrata i bjelančevina. Odličan je antioksidant.
Nutricionisti je preporučuju:
kod malokrvnosti,
krvarenja desni,
za pročišćavanje krvi – posebno kapilara – od toksina, kalcija i nakupljenih masnoća,
za pročišćavanje bubrega i jetre od toksina,
za povećavanje imuniteta,
kod upala čvorišta živčanog sistema,
za liječenje (uništavanje) gljivica u tijelu (Candida albicans),
kod prehlada i gripe,
za uravnotežavanje pH vrijednosti krvi (smanjivanje kiselosti),
za postizanje i održavanje zdravlja.
Kako je poznato da većina bolesti nastaje upravo zbog zatrovanosti organizma raznim toksinima te da se kiselost organizma često izravno povezuje sa nastankom kancera, jasno je da je značaj ove voćne vrste u očuvanju zdravlja neizmjeran.
Jošta se može konzumirati u svježem stanju, smrznutom, kuhanom (sokovi i pekmezi).
Plodovi su najzdraviji kad se konzumiraju svježi i kao svježi voćni sok. Mogu se i prerađivati za kasniju upotrebu, a smrzavanje podnose izuzetno dobro. Često se koristi u obliku džemova, marmelada, nadjeva za kolače, vina…
(AGRO-EKO Magazin)

OSTAVI KOMENTAR