Ishrana odojčeta - prvih šest meseciHumano mleko zdravih majki je za bebu u prvih šest meseci života najbolja i najpotpunija hrana. U prvim mesecima odojče majčinim mlekom zajedno sa tečnošću dobija sve potrebne hranljive materije neophodne za zdrav rast i razvoj.
Ishrana odojčetaHumano mleko zdravih majki je za bebu u prvih šest meseci života najbolja i najpotpunija hrana. U prvim mesecima odojče majčinim mlekom zajedno sa tečnošću dobija sve potrebne hranljive materije neophodne za zdrav rast i razvoj. Pored visokokvalitetnih belančevina i esencijalnih masnih kiselina, majčino mleko sadrži i zaštitne materije koje pomažu bebi u prevenciji zaraza i bolesti, koje ne može obezbediti nijedna, ma kako kvalitetna, mlečna formula. Dokazano je da majčino mleko smanjuje rizik od alergijskih reakcija, bakterijskih zaraza (sepsa kod beba, bakterijski meningitis, infekcija mokraćnih kanala, ?), bolesti disajnih puteva, upala srednjeg uva, a pomaže i pri sprečavanju opstipacije).

Naučna istraživanja su potvrdila da dojenje bitno smanjuje pojavljivanje prekomerne težine, gojaznosti i povećanog holesterola kasnije u detinjstvu. Majčino mleko takođe je lako za probavu, a dojenje stvara jaku emocionalnu povezanost majke i bebe i reč je o besplatnoj, prenosivoj i higijenskoj dečijoj hrani. Jedini dodatak koji isključivo dojenom detetu treba je dodatak vitamina D u obliku kapi AD3 ili D3 koje prepisuje pedijatar.

Dojenje donosi i brojne prednosti majkama – odmah nakon porođaja stimuliše hipofizu da luči veću koncentraciju hormona oksitocina koji stimuliše grčenje mišića materice i izlučivanje placente, a istovremeno smanjuje krvarenje nakon porođaja. Ono ubrzava majčin metabolizam i na taj način doprinosi prirodnom gubitku telesne težine nakon porođaja, smanjuje rizik od raka dojke pre menopauze i kancerozna oboljenja jajnika. Verovatno smanjuje i rizik od osteoporoze u periodu nakon menopauze.

Dojeno dete je zdravije i nije tako često bolesno, a pored toga su zdravije i smirenije njihove majke. Dojenje takođe pozitivno utiče na okolinu jer smanjuje količinu otpadne ambalaže prilagođenih mlečnih formula i staklenih bočica.

 

U nekim slučajevima, uprkos velikoj želji majke i njenom trudu, dojenje nije moguće jer ona jednostavno nema dovoljno mleka ili ne može da doji iz zdravstvenih razloga. U takvoj situaciji je od izuzetnog značaja da se majka koja ne može da doji ne oseća krivom jer ovaj osećaj nije opravdan i čak može da šteti odnosu između majke i bebe.

U slučaju da dojenje nije moguće, odojčetu nudimo prilagođenu mlečnu formulu, a nakon navršenih šest meseci produžnu delimično prilagođenu mlečnu formulu. Prilagođene početne mlečne formule su zadovoljavajuća zamena za majčino mleko, jer su njihov hranljivi sastav i energetska vrednost slični majčinom mleku.

OSTAVI KOMENTAR