Fermentacija namirnicaFermentacija namirnica prirodnim putem je vrlo zdravo za organizam.Sadrže probiotičke kulture, koje čine mnogobrojne vrste bakterije.Te dobre bakterije prirodno su u našim crevima i čine crevnu mikrofloru.Ti mikroorganizmi su važni za probavni sistem i za čitav organizam.U crevima mogu nastati loši-patogeni mikroorganizmi kao što su bakterije, gljivice pa se razmnožavaju i loše utiču na zdravlje.Fermentisane namirnice-probiotičke kulture tada su od velike koristi za lečenje bolesti.
Neuravnotežena crevna mikroflora može nastati zbog loše ishrane, brze hrane, suviše unosa slatkiša, učestalo uzimanje antibiotika, nedovoljno kretanje i hroničnog stresa.
Fermentisane namirnice služe za poboljšanju crevne mikroflore.Kiseljenje povrća je tradicionalna metoda za obogaćivanja namirnica.Kiseljenje je stara metoda za zdravu zimnicu koji prirodno sadrži baktrije mlečnu-kiselog vrenja.U povoljnim uslovima vlage, temperature bez prisustva vazduha razni šećeri pretvaraju  se u mlečnu kiselinu time omogućavaju rast bakterija koje uzrokuje kvarenje.Fermentisane namirnice sačuvaju osnovne nutritivne vrednosti sa dodatkom vitaminaC,K,B kompleksa, enzima, antioksidansa i minerala.Fermentisane namirnice su delotvorne za obnavljanje crevne flore, podstiču metabolizam, poboljšavaju imunitet, regulišu krvni pritisak, snižavaju nivo holesterola.Dobri su za dijabetičare.

OSTAVI KOMENTAR