Da li je margarin dijetalan proizvod?Margarin je proizvod biljnih ulja, koja se dobija ekstrakcijom soje, suncokreta, kukuruza i repice.Ekstrakcija nije isto što je presovanje čime se dobija maslinovo i kokosovo ulje.Ekstrakcija je hemijsko odvajanje ulja najčešće hexanom.Visoka prerada temperatura uništava u njima vitamine, antioksidante i nastaju slobodni radikali koji oštećuju ćelije i povećavaju rizik za nastanak karcinoma.Ta ulja već u startu užegla i nezdrava.Posle sledi hidrogenizacija očvršćavanje tekuća ulja, menjanjem u čvrst oblik, uz upotrebu nikla kao katalizatora.Sa hidrogenizacijom nastaju transmasti za koje je dokazano da su vrlo štetne po zdravlju.Dobija neugodan miris i sivu boju potom se izbeljuje pomoću kaustične sode i dodaje se veštačka žuta boja i aroma potom se proizvod pakuje.To se naziva jeftina verzija maslaca.Tvrdi margarin sadrži najviše transmasnih kiselina od 20-50%.
Transmasne kiseline u ishrani mogu biti dvojaki: prirodnog porekla nalazi se u mleku i mlečnim proizvodima deluju čak i zaštitno.Transmasne kiseline kao i zasićena masnoća povećava loš „LDL“-holesterol i kao doprinos stvaraju se masnih naslaga na zidovima arterija.Industrijsko proizvedene transkiseline povećavaju količinu aterogenog lipoproteina u krvi i glicerida, potom snižavaju nivo zaštitnog HDL-holesterola.Transmasne kiseline nepovoljno utiču na rast i razvoj odočadi i male dece.Ima loš uticaj na endotel zida arterije, oštećuje krvni sud, povećava se rizik za aterosklerozu, za zaustavljanja krvarenja.
Vrste masti: postoji tri vrsta masti zasićene, nezasićene i masne kiseline-trans konfiguracije.
-zasiće masne kiseline su delom životinjskog porekla nalaze se u mastima, mesu, mleku i mlečnim proizvodima maslacu.
-nezasićene masne kiseline su povoljni štite organizam od ranog oštećenja krvnih sudova.Nalaze se u biljnim uljima, morskim plodovima, orasima, koštunjavom voću.
-transmasne kiseline su vrlo štetne po organizmu nastaju industrijskom preradom koja se naziva hidrogenizacija biljnih ulja ili u procesu rafinacije biljnih ulja-pri visokim temperaturama, preženje hrane.

OSTAVI KOMENTAR