Pravilna ishrana tokom zimeZimski jelovnik uvek asocira na teška jela pasulj, sarme, gulaš što se dugo kuva.Čim se dugo kuva, dugo se i vari.To je velika greška u zimskoj ishrani.Zimski period je vreme kada treba održati jak imunitet, izbeći prehlade, kijavice, viruse.Ni zimi ne treba jesti jaku hranu da bi se zaštitilo od virusa već treba uzeti laganu hranu sa bogatim hranljivim sastojcima.
Tako ćete izbeći i suviše zimskih kilograma.Zimi treba jesti što više čorbe, supe, bundeve, kupusa, krompira, špinata, blitve i brokolija.Ove namirnice su pune antioksidansa i vitamina što znatno utiče na imunitet.Jesti piletinu, ćureće, ribu, jaja.Konzumiranje južnog voća je najbolji izvor C vitamina tokom zimskih dana koji nas štiti od virusa.Kontinentalno voće, suvo voće, koštunjavi plodovi su vrlo cenjeni u zimskom periodu.Povrće što može da se konzervira, kiselo povrće jer se kišeljenjem prirodno konzerviraju namirnice, naročito treba istaći turšiju već se odavno zna moćno dejstvo protiv virusa i prehlade.

OSTAVI KOMENTAR