Šta jesti i piti u trudnoćiNajvažnije je da žena u tom periodu pije dosta tečnosti, jede više puta manje porcije u toku dana, a da na trpezi bude što više voća i povrća.

Voće

Najbolje je svježe voće, razni kompoti i prirodni sokovi bez dodatka šećera. Važno je jesti i koštunjavo voće. Od voća izdvajamo: jabuke, jagode, narandže, bademe i lješnjake.

Masnoće

Najzdravije je maslinovo nerafinirano ulje. Može se koristiti suncokretovo i ulje od kukuruznih klica, ali pod uslovom da nije rafinirano. Manje količine margarina i maslaca takođe su poželjne u ishrani. Uz barenu hranu i salate treba koristiti ulja koja nisu termički obrađivana.

 

Mesni proizvodi

Mlada mesa su zdrava za svakoga pa ih preporučujemo i mladim majkama i trudnicama. Meso treba da je bareno, bez kožica, sa malo masnoće i što manje jakih začina. Žene u ovom periodu treba da jedu mladu piletinu, ćuretinu, teletinu, junetinu ili meso od divljači (srneće ili zečije meso). Po jedno jaje se preporučuje svakog drugog ili trećeg dana.

Riba

Riba je zdrava u ishrani, ali ne treba jesti masne ribe i jako pržene ili reš pečene. Stručnjaci savetuju da treba jesti oslić, pastrmku, štuku i tunu.

Mliječni proizvodi

Od mliječnih proizvoda za trudnice i dojilje preporučuje se sve, ali sa smanjenim masnoćama. Najbolji su jogurt, kiselo mlijeko i kefir. Od ostalih mliječnih proizvoda treba jesti: obrano mlijeko, posne i mlade sireve, mladi kajmak (ne previše mastan i ne u velikim količinama), kao i pavlaku sa manje masnoće.

Pecivo i žitarice

Hljeb i peciva od integralnih žitarica spadaju u zdravu hranu za svakoga pa i za trudnice. Najbolji su kukuruzni, raženi i grejem hljeb, ali ne u prevelikim količinama. Poželjno je jesti kuhane makarone, špagete, rižu, pšenicu i kukuruzni griz, ali bez previše jakih preliva i začina.

Povrće

Povrće svih vrsta preporučuje se u ishrani, i to kako u obliku salate tako i bareno. Od mahunarki treba jesti dobro skuhan pasulj, grašak, mahune i sočivo, ali ne treba pretjerivati u količinama.

Slatkiši

Slatkiše treba jesti u manjim količinama. Preporučuje se med, prirodni džemovi i marmelade, kao i voćni kolači sa malo šećera.

Tečnosti

Kafa se preporučuje, ali samo jedna do dve šoljice dnevno. Blage čajeve od nane, kamilice, lipe, šipka, kao i svježe cjeđene sokove sa što manje šećera – treba piti svakodnevno, po nekoliko čaša dnevno. Vodu treba piti, po mogućnosti mineralnu, ali izbjegavati gaziranu. Podrazumijeva se da napici ne budu ni ledeni ni vreli, kako ne bi šokirali organizam. Ako ginekolog ili doktor ustanove da trudnici ili dojilji pored redovne ishrane nedostaju neki vitamini ili minerali, oni će joj preporučiti vitaminske preparate (npr. Prenatal, Natal aktiv).

OSTAVI KOMENTAR