hrana za decuTe dobi sastoji se od namirnica kao i za odrasle. Ne zovemo je dijetalnom prehranom, jer se odnosi na zdravu djecu. Jedina razlika je u načinu pripreme jela. Djeca su pri hranjenju ovisna o pomoći majke i ne jedu sama. Zbog toga se jela pripremaju na takav način da se djetetu olakša hranjenje. Sprema se tzv, papica ? jelo koje se sastoji od nekoliko vrsti namirnica. Npr, juha kao baza, a kojoj dodajemo kosano meso, pasiranu mrkvicu, pasiranu cvjetaču itd. u ukupnoj dnevnoj hrani djeteta treba da su većim djelom zastupljeni mlijeko, mliječni proizvodi i voće.

Primjer namirnica za jelovnik od kojih majka može izabrati što dijete voli.
Užina: mlijeko, kava, kakao, sve vrste keksa, mliječno pecivo

Doručak: svježi kravlji sir, hrenovke, jetrica, sve vrste džemova i pekmeza, maslac, kompot, voće, voćni pire itd.

Ručak: sve vrste juha s dodatkom krupice, domaćeg tijesta, jaja, pasiranog mesa, pasiranog povrća, meso bolje kvalitete, haše, lagani gulaš i slične kombinacije. Sve tjestenine, pasirani krumpir, pasirano povrće, kosano povrće, pasirani grašak, mrkvica, cvjetača, sitno kosana svježa rajčica oguljene kore. Voće svježe, ribano, voće u obliku kompota.
Hrana za djecu
Od slatkog: razne kreme, puding, lagane kolače, palačinke, kreme od riže, krupice, zobene pahuljice.

Večera: za večeru dolaze u obzir iste namirnice kao i za ručak. Domaćica treba da nastoji da mijenja vrste jela za večeru i da se isto jelo u jednom danu ne ponavlja.

Preporučuju se lagane večere, npr, mliječne, griz (krupica) na mlijeku, zobene pahuljice na mlijeku, kakao, keksi itd.

OSTAVI KOMENTAR