beba vegetarijanacKako ne hraniti bebu mesom, a da je ona i dalje u potpunosti zdrava?Osnovne informacije i nutricionistički savjeti:Ako odgajate vaše dijete kao vegeterijanca od rođenja, postoji jednostavan način da ipak osigurate da dijete dobija dovoljnu količinu nutrienata. Nutricionističke potrebe u prehrani bebe su visoke, beba treba više proteina, kalcijuma i drugih fakta u toj dobi više nego ikada u životu.  Ali, ukoliko budete pratili savjete ispod, vegeterijanska hrana može jednostavno obezbjediti sve potebne nutriente za normalan razvoj dijeteta. Vaše dijete će se morati navići da jede najveće izvore nutrienata poput žitarica, graha, oraha, sjemenki, mlijeka i sojinih proizvoda, povrća i voća. Ukoliko prehranu za bebe kupujete uvjerite se na ambalaži da je ona sigurno vegeterijanska provjerom da li ima dodataka suhe tvari, masti životinjskog porijekla itd?

Koraci ka odbijanju od dojke i početak vegeterijanske prehrane:

Prvi korak:

Do šest mjeseci, vaša bi se beba trebala primarno hraniti vašim mlijekom. Onda dolazi prva faza odbijanja djeteta od dojke. Hrana sa kojom trebate probati je :

? Povrće poput krompira, mrkve ili špinata

? Voće poput jabuke, banana ili kruške

? Dječija riže, pahuljice, proso se može davati kao blaga kaša

? Ne dajite pšenicu, ovas, kravlje mlijeko I jaja još uvijek

? Dijete može odbiti hranu sa jakom aromom, ali pokušajte opet nakon izvjesnog vremena

 

Drugi korak:

Do sedam, osam mjeseci vaše mlijeko i dalje obezbjeđuje najveću količinu potrebnih sastojaka za razvoj bebe, alit trebate uključiti I ostale obroke bar jednom, dvaput pa i tri puta dnevno. Nova hrana sa kojom trebate probati je:

? Skuhana leća,

? Još raznovrsnije voće i povrće

? I dalje je rano za pšenicu, ovas, kravlje mlijeko i jaja

Treći korak:

U dobi između 8-12 mjeseci vaša beba će bez problema posezati za grudvastom hranom. Iako, ne biste još trebali davati bebi hranu koja sadrži dodanu šećer i so. Probajte:

? Grah i grašak

? Oguljenu jabuku

? Mrkvu

? Komadiće hljeba

? Tost

OSTAVI KOMENTAR