microwave-ovensMožda štedi vreme i pruža mogućnost da se podgreju jela koja je inače teško ili nemoguće podgrejati, ali ne treba zaboraviti, da mikrotalasna rerna ima loš uticaj na zdravlje ljudi, pogotovo dece.
Mnogi smatraju da je mikrotalasna rerna jednostavna i brza, da štedi vreme i energiju, te je često prekomerno koriste ne znajući da ona ima i loše efekte.
Koliko je onda bezbedno koristiti je, koja su štetna dejstva, treba li je potpuno izbaciti iz upotrebe? Zbunjuju vas reklame u kojima se govori kako mikro pećnice čuvaju ukus, sokove i vitamine iz hrane. Da li ima istine u tome? Sva ova pitanja vas još više muče ukoliko imate bebu ili dete i u mikorotalasnoj često podgrevate mleko i hranu za dete.
Stvaranje veštačkih molekula
Mikrotalasna obrada hrane utiče na zdravlje, pogotovo dece u razvoju. Mikrotalasno obrađena hrana stvara jedinstvene molekule koji nikada nisu nađeni u prirodi. Te međuprodukte ljudsko telo ne može da razloži, i ako se konzumiraju u dužem periodu mogu da stvore niz zdravstvenih problema, jer se u telu dugo zadržavaju. Obradom hrane u mikrotalasnoj pećnici se polarizuju molekuli u nutrijentima i stvaraju slobodne radikale. Oni reaguju sa enzimima i prekidaju biološke procese, što ima dugoročno štetno dejstvo na zdravlje.

Šta se tačno dešava sa hranom?
– Strukturna dezintegracija hrane se ubrzava, pada njena hranljiva vrednost, a bioiskoristljivost vitamina B, C, E i esencijalnih minerala se redukuje i menja, pa telo od njih ima manju korist.
– I kratko izlaganje povrća mikrotalasima dovodi do toga da minerali bivaju promenjeni u slobodne radikale. Antioksidantne komponenate u povrću se skoro potpuno gube (brokoli gubi antioksidanse 8-10 puta više nego kad je spremljen na pari).
– Menja se molekulski sastav proteina i prirodnih šećera. Ovako zagrejana formula adaptiranog mleka menja strukturu aminokiselina na način koji može da uzrokuje funkcionalne, strukturne i imunološke abnormalnosti.
– Aminokiseline se pretvaraju  u izomere koji nisu biološki aktivni. Neke od tih aminokiselina dokazano toksično deluju na bubrege, jetru i nervni sistem odojčadi.
– Majčino mleko zagrevanjem u mikrotalasnoj rerni gubi zaštitnu lizozimsku aktivnost, kao i antitela, a potpomaže se i rast mnogih patogenih bakterija.
– Meso obrađeno na ovaj način sadrži nitrozamine, veoma štetne materije, a vitamin B12 u mesu se skoro potpuno gubi.
– Hrana se ne zagreva ravnomerno, naročito meso, jer se mast u njemu brže zagreva od ostalih „delova“.
– Kontinuirano uzimanje ovako obrađene hrane dovodi do deficijencije imunog sistema, smanjenja ili promenjene produkcije hormona.
– Mikrotalasna pećnica vezuje atmosfersku radioaktivnost, praveći dodatnu štetnu radijaciju.
Samo povremeno
Podgrevanje u mikrotalasnoj rerni je ipak manje štetno od kuvanja. Jedan zagrejani obrok verovatno neće mnogo da šteti, ali produženo korišćenje, sudeći po brojnim novijim istraživanjima, može da prouzrokuje mnoge neželjene reakcije u organizmu, naročito onom koji je u razvoju. Zato, iako podgrevanje u rerni ili na ringli traje duže, ipak je bezbednije za zdravlje najmlađih.

OSTAVI KOMENTAR