Beba treba da jede jabuke

Beba treba da jede jabukeJabuka može da se daje već od 6-og meseca uzrasta, u početku su poželjne jabuke slatkog ukusa jonagold, mucu, zlatni delišes.Najbolje je kada sami pravite kašicu, i da nisu kupovne.Jabuku treba oljuštiti, iseći na kriške, preliti sa vodom i skuvati par minuta, zatim pomešati i izgnječiti.Na tržištu možete naći razne vrste kašica od voća, ali su uglavnom sa šećerom ili konzervansom.Poželjno je da dete zavoli jabuku od malih nogu koji ima lep marketinški prizvuk što je istina."Jabuka na dan, i doktor nije potreban".

Kašica od avokada i banane

kasica-od-avokada-i-banane

 


Avokado je dobar izvor vitamina A, B, C, E.Ne sadrži natrijuma, holesterola ima blagog ukusa i značajnu količinu folne kiseline, dosta minerala, malu količinu selena, mangana, cinka i bakra.
Pomešano sa bananom daje izvrstan ukus.Može da se daje bebama već od 6 meseci uzrasta.Vrlo je hranljiva, sadrži dosta vlakna.Avokado treba oguliti, prepoloviti, izvaditi košticu, iseckati na manje komade i staviti u blender zatim dodati još jednu oguljenu bananu.Ne treba kuvati, kašica je gotova.

Ishrana deteta

hranjenje deceIshrana mora obezbediti vašem detetu sve hranljive materije i energiju neophodnu za zdrav razvoj i rast.

Zdrava ishrana je važna za razvoj odojčeta, ali za zdravu ishranu nije važno samo ono što se stavlja na tanjir, važne su i zdrave navike ishrane koje deca stiču od najranijeg detinjstva i ostaju za celi život.

Preporučujemo da hranu za dete pripremate kod kuće od svežih i kvalitetnih namirnica. Time možete jednostavno prilagoditi odgovarajuću količinu hrane koja je detetu potrebna. Pored toga njegov jelovnik će biti bogatiji ukusima i brže će se naviknuti na nove ukuse i porodičnu ishranu.

Opširnije: Ishrana deteta

Kašica od manga i banane

Kasica od manga i banane

 

Mango je bogat izvor aminokiselina, vitamin C i E, betakarotenom, flavonoidima, niacinom, kalijumom, magnezijumom i kalcijumom.Banana je isto lekovito voće, bogat je raznim vitaminima, mineralima i oligoelementima.Sadrži ugljene hidrate malo masti, belančevine-triptofan koji se u organizmu pretvara u serotonin koji pomaže za dobro raspoloženje.Daje se detetu od 8 meseci uzrasta bez kuvanja.Mango treba oguliti, raspoloviti i izvaditi košticu.Podeliti na sitne komadiće, izmiksati sa oljuštenom bananom i kašica je gotova.

Riba u foliji - pečena

Riba u foliji - pečena

Možete dati bebi od jedanaestog meseca.

Potrbno je:
1 manja skuša, 2 kašike maslinovog ulja, 1 limun, peršunov list, malo soli

Priprema:
Rernu treba zagrejati desetak minuta pre pečenja. Ribu očistiti od iznutrica, blago posoliti, namazati uljem i poprskati sokom od limuna. Uviti u aluminijumsku foliju i staviti u rernu da se peče deset minuta.

Tajnikuvar.rs - 2011.